Een typisch Mexicaans gerecht is toch wel een taco el pastor. Wanneer je in Mexico bent kun je het op veel plaatsen krijgen als streetfood. Origineel wordt het gemaakt met varkensvlees echt ik heb gekozen voor kippendijen. Wil je het toch met varkensvlees bereiden? Vervang dan gewoon de kippendijen voor procureur lappen. Het gerecht is door de Mexicanen weer afgekeken van de Libanese lamsshoarma want het is niet meer dan een hoop vlees bereiden aan een spies. Op de barbecue bereid je het natuurlijk met een rotisserie wat super makkelijk is. Weber heeft voor de meeste barbecues een rotisserie op de markt dus voor de Weber Genisis II ook!

Naast het vlees gaat er traditioneel nog rauwe ui, koriander en een pittige salsa op, of een hete saus. Zelf heb ik gekozen om juist de smaken voor op de taco el pastor milder te maken omdat de rub al heet is door de toevoeging van chilipoeder. Daarom heb ik een frisse tomatensalsa toegevoegd met een avocado dip. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in de salsa nog wat rode pepers toe te voegen. Geloof mij, het gerecht is nu mooi in balans met een beetje pit maar niet te veel.

Ingrediënten:

  • 1.5 kilo kippedijen
  • 3 eetlepels paprika poeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel versgemalen peper
  • 1 ananas
  • olijfolie
  • 3 tomaten
  • 1 bosui
  • 1 citroen
  • 12 kleine tortilla's
  • gemengde sla
  • avocadodip
Tijd in de keuken

Keuken

20 minuten

BBQ tijd

BBQ

1 uur

Aantal personen

Aantal

6 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

72 graden°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Haal ten eerste de kippendijen uit de koeling en verwijder dikke stukken vet en leg de kippendijen in een kom.
  • Neem vervolgens een kom voor de dry-rub en voeg alle kruiden bij elkaar. Schenk zoveel olijfolie toe totdat je een mooie marinade hebt. Roer alles goed door elkaar en zorg ervoor dat de marinade niet te dik is. Schenk de marinade bij de kippendijen en meng alles goed door elkaar totdat alle kippendijen voorzien zijn van de marinade.
  • Dek de kom af en zet voor minimaal 2 uur in de koeling.
  • Snijd twee dikke plakken van de ananas en verwijder de schil. Neem het spit en rijg als eerste één ananas aan het spit. Rijg vervolgens de kippendijen aan het spit en sluit af met de andere ananas.
  • Snijd voor de tomatensalsa de tomaten in blokjes en snijd de bosui in ringen. Meng de tomaten samen met de bosui, het sap van een halve citroen, versgemalen peper en zout door elkaar.

Op de barbecue

  • Open de barbecue en verwijder de roosters omdat we een lekbak gaan plaatsen op de branders. Op deze manier blijft de barbecue mooi schoon.
  • Maak de BBQ aan door de twee buitenste branders aan te maken en regel de temperatuur naar 180 graden.
  • Plaats ten eerste het spit op de barbecue en zorg ervoor dat het vlees in het midden zit van de barbecue. Je kunt dit bijstellen door de haken los te maken en het hele pakket iets op te schuiven.
  • Sluit vervolgens de barbecue en schakel de motor aan van het spit. Nu is het wachten tot kippendijen een kerntemperatuur hebben bereikt van 73 graden. Controleer na een uur de kerntemperatuur en sluit de deksel als de juiste temperatuur nog niet bereikt is. Verwijder bij 73 graden het spit met een hittebestendige handschoen en snijd het vlees eraf.