Reerugfilet is een ware delicatesse. Op een barbecue kun je dit perfect bereiden. Helemaal als je hem aankleedt met een heerlijke abrikozensalsa. Winters, herfstig, het kan eigenlijk het hele jaar.

De reerugfilets grillen we direct boven het hete vuur. Belangrijk is om ze na het grillen wel even te laten rusten om er voor te zorgen dat de sappen zich goed verdelen door het vlees.

Ingrediënten:

  • Voor de rub
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • Voor de Salsa
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 1 mespuntje saffraan
  • 1 mespunt zout
  • 100 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 1 rode paprika, kleingesneden
  • 1 gesnipperde kleine rode ui
  • 2 eetlepels fijngehakte ongezouten pistache nootjes
  • 1 kleine fijngehakte jalapeño peper (zonder zaadjes)
  • 1 theelepel fijngehakte gemberwortel
  • 4 reerugfilets van 200 gram per stuk
  • 2 eetlepels olijfolie

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

15 minuten

BBQ tijd

BBQ

8 minuten

Aantal personen

Aantal

4

Grill methode

Kerntemperatuur

52 °C

Grill methode

Grillmethode

Direct

Reerugfilet

Bereiding

Bereiding in de keuken

  • Mix alle ingrediënten voor de rub in een kommetje en mix goed door elkaar
  • Bestrijk de reerugfilets aan alle kanten met olijfolie en wrijf ze in met je rub. Laat dit een uurtje of 4 afgedekt in de koelkast intrekken.
  • Vermeng voor de salsa de sherryazijn met de saffraan en het zout in een schaaltje. Laat dit geheel 10 minuten staan totdat de saffraan zacht is
  • Voeg de abrikozen, paprika, uien, pistachenootjes, jalapeño peper en gemberwortel toe aan de azijn/saffraanmix en roer alles goed oor elkaar
  • Haal de reerugfilets uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen

Op de barbecue

  • Steek een barbecue aan voor directe hoge hitte van 250 graden celcius en plaats het sear grate op de barbecue
  • Grill de steak ongeveer 3 tot 4 minuten per kant voor medium rare
  • Laat de steaks na het grillen 15 minuten rusten in een oven van 50 graden, onder heel losjes aluminiumfolie of onder een warmtelamp
  • Serveer de steak met de abrikozen salsa.

Tips

  • Zorg ervoor dat je sear grate goed heet is. Dit duurt meestal een minuut of 15 op een zo heet mogelijke barbecue