Een taart maken op een BBQ hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, gezien een BBQ hetzelfde werkt als een oven. Lekker buiten koken is naar mijn idee het leukste wat er is. Daarom deze upside down cake met perziken. Een upside down cake is niet meer dan een cake die je bereid en na de bereiding omdraait. Hierdoor worden de vruchten die je hebt gebruikt goed zichtbaar. Het ziet er echt geweldig uit om een cake zoals deze te serveren. In dit recept gebruikte ik perziken maar die zijn natuurlijk seizoensgebonden. Je kunt voor een cake zoals deze eigenlijk alle vruchten gebruiken die je lekker vindt, zoals bijvoorbeeld ananas.

Dit recept maakte ik op de Weber Genesis II maar je kunt ook een houtskool barbecue gebruiken. Het enige dat belangrijk is dat je de cake indirect bereid op de BBQ. Wanneer je geen taartvorm hebt zoals ik gebruikte kun je natuurlijk ook de upside down cake bereiden in een lekbakje. Afhankelijk van de grote van het lekbakje kun je er twee maken en wordt de bereidingstijd ook korter. Controleer dan na 45 minuten of de cake gaar is. Wanneer je opzoek bent naar een keramische taartvorm voor op de BBQ dan heeft Weber ook een geweldige taartvorm waar je alle cakes en taarten in kunt bereiden.

Ingrediënten:

  • 200 gram gezouten boter
  • 3/4 rijpe perziken
  • 100 gram bruine suiker
  • verse tijm
  • 100 gram basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 50 gram basterdsuiker
  • 3 eetlepels water
  • verse tijm
  • 1 citroen

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

20 minuten

BBQ tijd

BBQ

1 uur

Aantal personen

Aantal

8-12 personen

Grill methode

Grillmethode

Indirect

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Neem ten eerste een cakevorm en vet deze in met boter.
  • Snijd vervolgens de perziken in partjes en meng de perziken met 2 eetlepels bruine suiker en ongeveer één theelepel aan tijmblaadjes.
  • Klop de boter op kamertemperatuur met de resterende bruine suiker met een mixer. Klop tot de boter luchtig is en voeg één voor één de eieren toe en de vanille extract. Meng met een spatel de bloem, gemalen amandelen en een snufjes zout toe. Spatel als laatste de rasp van één citroen toe
  • Leg de perziken op de bodem van de cakevorm en stort het deeg over de perziken. Strijk de bovenzijde van het deeg glad.

Op de barbecue

  • Open ten eerste de barbecue en maak de twee buitenste branders aan en regel de temperatuur van de barbecue naar 180 graden.
  • Plaats vervolgens de cakevorm in het midden van de barbecue en sluit de deksel voor één uur. Controleer na een uur met een prikker of deze schoon uit de cake komt. Wanneer de prikker niet schoon is moet de cake nog even verder garen.
  • Haal de cake uit de barbecue en laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm. Hierna kun je de cakevorm omdraaien door een cakerooster op de cakevorm te leggen. Draai in één beweging de vorm om en als het goed is valt de cake uit de vorm op het cakerooster.
  • Tijdens het afkoelen kun je de siroop maken om de cake mee in te strijken. Zet een skillet boven een brander met de suiker, tijm, rasp van één citroen en drie eetlepels water. Verwarm de siroop tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Laat de siroop een beetje afkoelen en strijk de cake ermee in zodat je een mooie glans krijgt.
  • Serveer de cake lauw warm of helemaal afgekoeld samen met bijvoorbeeld vers geklopte slagroom of een bolletjes vanille ijs.