Gestoomde zalm met teriyaki en gepofte rijst! Een stuk zalm van de barbecue is altijd een goed idee. Je kan hem roken, bakken of op een plankje bereiden. Stomen gaat ook verassend goed in samenwerking met de Crafted Wok. Hier zit namelijk een stoommandje bij. In dit recept gebruik je de wok voor alle componenten van dit gerecht. We gaan wilde rijst poffen in hete olie, een zelfgemaakte teriyaki saus maken en dus die zalm stomen.
Dit gerecht ziet er altijd fantastisch uit en is echt van onze klassiekers. In de groepspecial is het hét gerecht dat het grootste applaus krijgt.
Snel maken dus!
Ingrediënten:
- Halve zijde zalm
-
100 gram zout of pekelzout
- 5 handjes wilde rijst
- 300 ml rijstolie
- 100 ml ketjap manis
- 2 theelepels sambal
- scheutje gembersiroop
- 100 ml sake
- 3 tenen knoflook
- Optioneel maizena
- Sla
- 300 ml witte wijn
Overige benodigdheden:
Keuken
20 minuten
BBQ
45 minuten
Aantal
6 personen
Kerntemperatuur
52 graden°C
Grillmethode
Indirect
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Pekel de halve zalm zijde door er royaal zout overheen te strooien. Laat een uur pekelen
- Spoel het zout van de zalmzijde en dep goed droog
- Snijd de zalm in het aantal gewenste stroken. Spray wat non-stick spray op het stoommandje en plaats de stroken zalm in het stoom mandje
- Snijd de knoflook voor de teriyaki saus vast fijn
- Maak de sla vast aan



Op de barbecue
- We starten met het poffen van de rijst. Verwarm een wok op je barbecue. Als de wok warm is giet je hier de rijstolie in. Verwarm de rijstolie tot 180 graden (meet dit met een kernthermometer)
- Strooi een handje wilde rijst in de olie en pof de rijst maximaal 1 minuut. Schep uit de olie en leg het op wat keukenpapier. Herhaal dit 5x
- Maak de wok schoon en plaats terug op de barbecue. Laat warm worden
- Besprenkel wat olie in de wok en fruit de knoflook. Voeg hier snel de ketjap manis aan toe, gevolgd door de gember siroop en de sambal. Laat 2 minuten koken en voeg dan de sake toe. Laat nog een keer 2/3 minuten inkoken. Als je saus nog te dun is voeg je maizena toe (aanmaken met water)
- Haal de wok van de barbecue. Giet je zelfgemaakte teriyaki saus in een kom, maak de wok weer schoon en plaats terug op de barbecue en laat warm worden.
- Plaats het stoommandje met de zalm in de wok en giet hier een royale hoeveelheid witte wijn naast. Plaats de deksel op de wok.
- Stoom de zalm voor 15 minuten. Je zalm is klaar bij een kerntemperatuur van 52 graden of zodra hij witte eiwitten aan de buitenkant laat zien
- Plaats wat sla op een bordje, leg hier de strook zalm op en besmeer de zalm met je eigengemaakte teriyaki saus. Top af met de gepofte wilde rijst





Nog meer kleur
- Je hebt al een mooi kleurenpallet, maar wil je nog meer shinen? Leg wat citroen en/of radijsjes op het bord
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters