Aardappelen worden in Nederland natuurlijk super veel gegeten en wij dachten laten we eens een lekker bijgerecht maken van de BBQ. Er zijn zoveel aardappel gerechten die makkelijk te bereiden zijn op de BBQ. Daarom dachten wij we maken eens een eenvoudige schotel want die zie je niet vaak voorbij komen op Social Media. Je kunt dit gerecht maken in een dutch oven of zoals wij hebben gedaan in de keramische stoofpan van Weber.

Het leuke aan dit aardappelen gerecht van de BBQ is dat je er ook mee kan experimenteren door groenten toe te voegen aan het recept. De groenten zoals bijvoorbeeld prei kun je toevoegen tussen de aardappelen. Serveer er een lekker stuk vlees bij en grill groenten en je hebt een geweldige maaltijd van de BBQ. Bij de keuze van het vlees hoef je alleen rekening te houden met de temperatuur waarop je het vlees bereid en of dat deze direct of indirect bereid moet worden. De aardappelen garen we namelijk indirect op 180 graden. Ook is het formaat belangrijk van de BBQ. Wij gebruikten voor dit recept de Weber Genisis II met 4 branders waardoor je mega veel plek hebt.

Ingrediënten:

  • 1,5 kg vastkokende aardappelen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • bakboter
  • 375 ml kippenbouillon
  • verse rozemarijn
  • verse peterselie
  • 100 gram geraspte kaas jong belegen
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

15 minuten

BBQ tijd

BBQ

1.5 uur

Aantal personen

Aantal

4 tot 6 personen

Grill methode

Grillmethode

Indirect

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Pel ten eerste de uien en de knoflook en snipper de knoflook fijn en de uien in halve ringen.
  • Zet een pan op het vuur met een beetje olijfolie en fruit de uien aan voor 2 minuten en voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een aantal minuten tot de uien verkleuren.
  • Schil de aardappelen en snijd de aardappelen in dunne plakjes.
  • Neem de keramische stoofpan van Weber en wrijf de ovenschaal geheel in met bakboter.
  • Leg een laag aardappelen in de stoofpan en voorzie de laag aardappelen van de helft van de uien, rozemarijn, zout en versgemalen peper. Maak vervolgens nog twee lagen aardappelen met de uien, rozemarijn, zout en versgemalen peper ertussen.
  • Schenk de kippenbouillon toe en zorg ervoor dat de bovenste laag aardappelen niet bedekt zijn met de bouillon. Deze worden namelijk krokant tijdens de bereiding.
  • Strooi ten slotte nog een beetje rozemarijn, zout en versgemalen peper over de bovenste laag aardappelen en sprenkel er een beetje olijfolie over en een paar kleine klontjes boter.

Op de barbecue

  • Maak ten eerste de buitenste twee branders aan van de barbecue en regel de temperatuur naar 180 graden.
  • Sluit vervolgens de deksel en laat de barbecue op temperatuur komen.
  • Plaats daarna de keramische stoofpan met de deksel erop in de barbecue boven het gedeelte waar de branders niet aan zijn. Sluit de deksel voor 1 uur zodat de aardappelen kunnen garen.
  • Open de deksel van de barbecue na een uur en verwijder de deksel van de stoofpan en regel de temperatuur van de barbecue naar 220 graden. Nu kan de bovenste laat goudbruin worden en knapperig.
  • Controleer na 30 minuten of de aardappelen mooi verkleurd zijn en strooi de geraspte kaas over de aardappelen.
  • Sluit ten slotte de deksel voor ongeveer 5 minuten tot dat de kaas gesmolten is.
  • Strooi fijn gesneden peterselie over de kaas en serveer direct.