Iedereen kan een hamburgertje van de supermarkt op de barbecue gooien. Maar wat is nu de beste samenstelling van het vlees? Hoe kan je de burger kruiden? Wat is de beste manier om deze te bakken, en hoe stel je vervolgens de hamburger samen met de beste groenten en sausjes? We hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Samenstelling

Vlees

Het is belangrijk dat je een samenstelling vindt die je zelf kan waarderen. Over het algemeen is een burger die voor 80% uit vlees en 20% uit vet bestaat een goede basis. Het vetpercentage zorgt namelijk voor een smaakvol, sappig eindresultaat. Je kan ook meer spelen met de samenstelling. Een mix van 40% gehakt, 40% fijngemalen brisket, en 20% rauwe spek zorgt bijvoorbeeld al voor een heel ander resultaat. Wees niet bang om te experimenteren, zolang het het vettige onderdeel van de samenstelling niet vergeet. Schrijf de combinaties die goed in de smaak vallen op. Je samenstelling zal ook invloed hebben op de sausjes die je later gaat gebruiken bij het bouwen van de burger. Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld lamsvlees lekkerder zal smaken met een Tzatziki i.p.v. een gewone burgersaus.

Probeer altijd vlees te gebruiken dat zo vers mogelijk en versgemalen is. Je kan altijd nog vlees wat over is invriezen, maar de smaak van vers vlees van de slager is niet te vergelijken met een voorverpakt burgertje van de supermarkt.

 

Kruiden

De basis die altijd toegevoegd moet worden is natuurlijk peper en zout. Goede toevoegingen zijn bijvoorbeeld knoflookpoeder, paprikapoeder, uienpoeder, of zelfs Worcestershire saus. Pas wel altijd op met het toevoegen van vloeistoffen. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je burger uit elkaar valt als deze op de grill ligt. Alle toevoegingen zullen lekker door het vlees smelten en karameliseren. Voeg vooral kruiden toe die je lekker vindt!

Je kunt overigens ook verse ingrediënten door het vlees kneden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gesnipperde ui, fijngehakte knoflook, of Jalapeño pepers. Deze zorgen voor aanvullende smaak die elke hap een extraatje meegeven.

Vorm

Het is belangrijk dat de hamburger de juiste vorm heeft. Een hamburger die te dun is zal namelijk te snel garen en uitdrogen op de barbecue. Een burger die te dik is zal sneller aan de buitenkant verkoold zijn terwijl de binnenkant nog rauw is. Je kiest de grootte van je burger en zorgt ervoor dat alle andere exemplaren ongeveer hetzelfde gewicht hebben. Vorm de burger als een soort puck. Je kunt hiervoor ook een hamburgerpers gebruiken. Het allerbelangrijkste is dat je een deukje in het midden van de burger maakt met je duim. Op deze manier zal de burger zichzelf namelijk herstellen op de grill, en je krijgt er een perfect platte en gelijke burger van. Doe je dit niet, dan is de kans groter dat je burger zal opbollen en er minder mooi uitziet.

Als je zin hebt om te experimenteren met je burgers, dan kan je ook bijvoorbeeld twee burgers op elkaar stapelen en de binnenkant vullen met kaas. Zo krijg je een gevulde burger die heerlijk zal uitlopen als deze van de grill afkomt. Pas hierbij wel op dat je niet te veel kaas gebruikt, en dat de burgers die je stapelt niet de dik zijn. Anders wordt de binnenkant nooit gaar.

Grillen

Verwarm de barbecue minimaal 15 minuten voor. Indien nodig borstel je ook de grill nog even schoon met een geschikte borstel. Zorg ervoor dat de barbecue een temperatuur tussen de 230°C en 260°C bereikt. Vervolgens leg je de burgers op de grill onder een directe hittebron. Bak de burgers gaar in 8 tot 10 minuten. De burger zal een mooie medium garing bereikt hebben als deze een kerntemperatuur van ongeveer 71°C bereikt heeft.

Wellicht het belangrijkste bij het grillen van je hamburger is dat je deze slechts één keer draait. Op deze manier krijg je de beste grillmarks en heb je de minste kans dat je burger uit elkaar valt. Als je een cheeseburger gaat maken leg je de kaas tijdens de resterende minuut van je bereidingstijd bovenop je burger. Vergeet ook niet de broodjes eventjes op de grill te leggen. Een geroosterd hamburgerbroodje zorgt namelijk voor een mooi contrast in de burger en doet de smaak ook ten goede.

 

Bouwen

Zorg er allereerst voor dat je altijd je burger in elkaar zet met stabiliteit in je achterhoofd. Het is niet verstandig om iets helemaal aan de zijkant te leggen. Het verstandigste is om de burger in het midden tussen andere ingrediënten te plaatsen, maar kijk wat het beste werkt voor jou. Bij het presenteren van je burgers kan je ook altijd in het midden een satéprikker steken, om er zeker van de zijn dat je gerecht heelhuids de eettafel bereikt.

Gebruik altijd wat lekkere verse en gewassen groenten. Deze zorgen voor een lekker fris contrast met de wat zwaardere burger en geven de burger extra dimensie. De bekendste groenten om te gebruiken is bijvoorbeeld tomaat, komkommer, sla, ui, en augurk. Experimenteer ook eens een keer met bijvoorbeeld wat kool of wat avocado op je burger!

Het lekkerste is om eventueel wat kaas mee te bakken bovenop je burger, maar je kan altijd later nog een plakje kaas op je burger leggen als deze al van de barbecue gehaald is. Houd er dan wel rekening mee dat de kans vrij klein is dat deze nog lekker zal smelten. Je kan zelfs een versgebakken eitje op je burger leggen.

Je burger zal helemaal af zijn zodra er een sausje opzit. Ga hierbij na welke vleessamenstelling je gekozen hebt, wat hier goed bij past, en wat je zelf lekker vindt. Een barbecuesausje, ketchup en/of mayo is natuurlijk altijd goed. Probeer ook eens knoflooksaus, mosterd, Sriracha, of maak je eigen saus! Vergeet hierbij niet de combinaties op te schrijven die je lekker vindt.

Serveer je burger met wat (zoete) aardappelfriet, maïs van de barbecue of een frisse coleslaw. Eet smakelijk!