Experiment met picanha
Experimenteren is altijd super gaaf en zeker als het goed uitpakt zoals met deze black angus picanha. Dit keer hebben wij namelijk een hele andere bereidingsmethode toegepast op picanha. Normaal gesproken gebruiken wij de reverse sear methode die super veel wordt toegepast tijdens het barbecueën. Omdat wij de black angus picanha gaan roken hebben we na wat onderzoek gekozen om de picanha low and slow te bereiden tot de gewenste kerntemperatuur. Om er een lekkere maaltijd van te maken serveerde wij er een zelfgemaakte aardappelsalade bij. Voor de bereiding van de aardappelsalade kun je er ook voor kiezen om de aardappelen vooraf te roken in de BBQ. Dit hebben wij dit keer echter niet gedaan.
Picanha roken
Picanha heeft een hele mooie vetkap die ook altijd voor mooie vlammen zorgt tijdens het searen op de barbecue. Dit keer gaan we echter de vetkap verwijderen van de picanha. Ja het is geen grap want de vetkap en het vlies eronder laat geen rook door en heeft op een temperatuur van 110 graden ook geen functie. Het vet druipt namelijk langs de picanha en zorgt niet voor extra smaak. Wij gaan namelijk de picanha tot de gewenste kerntemperatuur garen op 110 graden. Dit zorgt voor een heerlijk stuk mals rundvlees en super sappig. Wij stonden er zelf versteld van hoe goed dit smaakte. Misschien wordt dit wel de nieuwe manier om picanha te bereiden op de barbecue!
Picanha bereiden met de smokerbox
Het recept is gemaakt op de Weber Genesis II en door gebruik te maken van de smokerbox is het geen probleem om vlees te roken op een gasbarbecue. Je moet tijdens de bereiding iedere 30 minuten ongeveer nieuwe houtsnippers toevoegen in de smokerbox. Zet dan even de brander hoog tot je rook ziet komen uit de smokerbox.
Ingrediënten:
- 1 black angus picanha
- 1 el paprikapoeder
- 4 tl basterdsuiker
-
1 el zeezout
- 2 tl knoflookpoeder
-
1 tl peper
- 2 tl uienpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl oregano
- 1 kg krieltjes
- 8 plakken ontbijtspek
- 1/2 rode ui
- 100 gram rucola
- 100 gram zoete mais
- verse platte peterselie
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel mosterd
- zout en versgemalen peper
- 100 ml water
- 2 eetlepels appelciderazijn
Overige benodigdheden:
Keuken
20 minuten
BBQ
2 -2.5 uur
Aantal
4
Kerntemperatuur
54°C
Grillmethode
Indirect
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Haal de picanha uit de koeling en verwijder de vetkap en het vlies. Ja je leest het goed we gaan de picanha namelijk roken en dan houd het vlies de rook tegen.
- Meng in een kom alle specerijen voor de dry-rub en wrijf hiermee de picanha in. Zorg ervoor dat het vlees geheel bedekt is met de rub.
- Neem een plantenspuit die je normaal ook gebruikt om vlees mee in te sproeien. Vul deze met water en de appelciderazijn.
- Maak de aardappelen schoon en kook de aardappelen gaar in een grote pan met water. Voeg tijdens het koken een beetje zout toe aan de aardappelen. Schud het water af en laat de aardappelen afkoelen.
- Bak in de tussentijd de ontbijtspek knapperig in een pan.
- Neem een grote kom en meng hierin de olijfolie, rode wijnazijn, mosterd, zout en versgemalen peper. Proef de dressing en breng eventueel verder op smaak.
- Snijd de aardappelen in vieren en voeg de aardappelen toe aan de marinade en meng alles goed door elkaar.
- Pel de rode ui en snijd deze in vieren en vervolgens in ringen.
- Verwijder de bladeren van de peterselie en snipper fijn.
- Meng de mais, rode uien, rucola en de peterselie door de aardappelen.
- Neem een grote schaal en schenk hierin de aardappelen en scheur stukje van de ontbijtspek af en voeg deze tussen de aardappelsalade. Strooi er nog een beetje peterselie over om het af te maken.
Op de barbecue
- Open de barbecue en verwijder één van de roosters aan de buitenzijde. Vul de Weber smokebox met houtsnippers en plaats deze op de flavorizer bar van de BBQ. Leg op het middelste gedeelte onder het rooster een lekbak zodat je minder hoeft schoon te maken op het eind van de BBQ sessie.
- Regel de temperatuur van de barbecue naar 110 graden en leg de picanha op het rooster boven het gedeelte waar de brander niet aan is. Voorzie de picanha van een temperatuur sensor en stel de app in op een temperatuur van 54 graden. Sluit vervolgens de deksel en spray iedere 15 minuten het vlees in. Doe dit 4 keer iedere 15 minuten en controleer of er nog voldoende rook is. Vul anders de smokebox bij met houtsnippers.
- Laat de deksel gesloten na het sprayen zodat de rub kan droger op de picanha om een mooie bark te krijgen.
- Haal de picanha van de barbecue bij de ingestelde kerntemperatuur en pak de picanha in met butcherpaper en laat vervolgens voor 30 minuten rusten.
- Snijd de picanha in plakken haaks op de draad en serveer samen met de aardappelsalade.
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters