EVEN WAT UNIEKS OP TAFEL.


 

Wat is een Tomahawk steak?

Dit stuk(je) vlees is makkelijk te herkennen aan zijn stoere uiterlijk en wordt soms ook wel een Tomahawk Chop genoemd. De vorm van het vlees doet denken aan een Tomahawk bijl; daarom pakken mensen deze ook graag bij het bot vast. In theorie is de Tomahawk een hele dikke Rib-eye met het bot er nog in. ‘Bone-in Ribeye’ is dus ook een prima benaming hiervoor. Het is gebruikelijk dat alle spieren en pezen van het bot verwijderd zijn en het wordt vaak gesneden van hetzelfde stuk als een Porterhouse of T-bone steak.

Het stuk staat vooral bekend om zijn mooie smaak en mooie zachte structuur. Net als een normale Ribeye ben je op zoek naar een mooie marmer van vet voor die extra mooie smaken. Hij is de laatste jaren veel populairder geworden omdat het een mooie uitdaging is voor alle grillmasters en heel erg mooi te prestenteren is aan gasten. Uiteraard hebben we regelmatig Tomahawks zelf in de winkel liggen in Amersfoort.

Onze aanbeveling

Je kan een Tomahawk in de oven bereiden, maar wij doen dit natuurlijk het liefste op de Barbecue! Vaak gebruiken wij hier in de Academy de Reverse-sear methode voor.  Bij Reverse-Sear gaar je het gerecht eerst indirect tot het bijna de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt, en daarna grill je deze op hoge temperatuur af op een Sear Grate.

Een Tomahawk is medium-rare als de kerntemperatuur rond de 58°C ligt. 

Eventueel kan je wat lekkere stukken rookhout toevoegen voor nog meer extra smaak.

Tips

  • Een Tomahawk is hoog op smaak als deze een mooie marmer van vet heeft. We raden dan ook aan een mooi zuurtje toe te voegen om de smaak gebalanceerd te krijgen. Probeer bijvoorbeeld een reduceerde rode wijnsaus!
  • Laat het vlees altijd rusten voor je deze snijdt. Wij raden hiervoor aan deze in de oven te laten rusten die dezelfde ingestelde temperatuur heeft als de kerntemperatuur van het vlees.
  • Maak wat mooie smaakjes om bij je Tomahawk te serveren! Denk aan een mooie chimichurri, salsa, of heerlijke asperges!

 

yOUTUBE

Wil je zien hoe de Sear Grate er in de praktijk uitziet? Grillmaster Yorick laat je zien hoe je op zijn manier een heerlijke steak bereidt. Het is niet per se een Reverse-Sear methode die hier getoond wordt, maar alsnog een waardevolle video waar je veel van kan leren!

Meer recepten zien? Bekijk ook eens onze receptenpagina.

sEAR gRATE

Een prachtige accessoire die het dichtschroeien van vlees nog makkelijker maakt. Dankzij het met porselein geëmailleerde gietijzeren materiaal wordt de hitte goed behouden en krijg je tevens van die prachtige grillstrepen op gerechten. Dit maakt echt al het verschil als je een mooie Tomahawk perfect wilt bereiden.

  • Maakt dichtschroeien eenvoudig
  • Behoudt vleessappen en smaak
  • Alleen met de hand afwassen
  • Geschikt voor het GBS-systeem
  • Ook verkrijgbaar voor het CRAFTED systeem

inkbird digitale thermometer

Twijfel je of je Tomahawk wel de juiste temperatuur heeft bereikt? Met deze insteekthermometer kan je snel controleren waar je staat met je gerecht.

  • Digitaal en verlicht
  • 2 jaar garantie
  • Meten van -50c tot 300c
  • Meetsnelheid van 0.5sec
  • Waterproof IPX5
  • Magneet aan achterzijde dus makkelijk weg te hangen (niet aan je hete barbecue)
  • Oplaadbaar via meegeleverde USB-C kabel
  • Automatisch aan/uit doormiddel van uit en inklappen.