Onderhoud

Ben je aan het twijfelen of je gaat stoppen met barbecueën deze winter? Of wil je je zo goed mogelijk voorbereiden en je kerstdiner dit jaar van je favoriete barbecue kunnen halen? Grillen in de winter is makkelijker dan je misschien denkt, maar je moet wel met meer zaken rekening houden. Zo zal je bijvoorbeeld meer brandstof nodig hebben en meer met de temperatuur in de barbecue moeten spelen om dezelfde resultaten als in de zomer te halen.

Het allerbelangrijkste, of je nu doorgaat in de winter of niet, is het onderhoud dat je moet uitvoeren. In een seizoenswissel raden we van harte aan om je barbecue wat extra aandacht te geven. We hebben hieronder wat schoonmaaktips op een rijtje gezet.

Houtskoolbarbecue’s en Smokers

  • Leeg de aspan van je barbecue en maak deze van binnen helemaal schoon. Zo voorkom je dat je as wegwaait in streng winterweer. Vervang eventueel de aluminium opvangbak als je die gebruikt in de barbecue.
  • Maak het rooster van je barbecue schoon met een Grate Cleaner. Het beste is om deze vooraf nog even goed schoon te branden en te borstelen.
  • Maak in het geval van een smoker de waterpan goed schoon.
  • Maak de deksel en kuip van binnen en buiten goed schoon. Er mogen geen vet- of vleessappen meer in de barbecue zitten om schimmel te voorkomen.
  • Houd er rekening mee dat je houtskoolbarbecue vrij moet zijn van as. Schraap eventuele resten van de zijkant van de ketel, geef het rooster wat extra aandacht, en leeg de opvangbak. De buitenkant kan je schoonmaken met een sopje of een speciale cleaner.

Gas- en Pelletbarbecue’s

  • Haal de pellets uit de barbecue / koppel de gasfles los en draai deze goed dicht.
  • Maak de Flavorizer bars schoon. Als je een RVS-variant hebt schraap je deze eerst schoon voordat je deze in de vaatwasser doet. Een geëmailleerde Flavorizer bar maak je met de hand schoon.
  • Maak het rooster schoon door deze schoon te branden en vervolgens te poetsen met een Grate Cleaner.
  • Poets de branders van je gasbarbecue schoon met een borstel. Poets in een zijwaarste beweging met een borstel om te voorkomen dat je de rommel in de brander poetst.
  • Controleer de gasslang op eventuele lekken en controleer of de aansluiting nog goed werkt.
  • Maak de hele deksel en kuip schoon met een sopje. Vergeet het toevoerelement van de pelletbarbecue niet te controleren.
  • Gebruik eventueel een cleaning kit om het proces te vereenvoudigen.

We hebben een artikel geschreven waarin we wat uitgebreider belichten hoe je het beste de branders van een gasbarbecue kan schoonmaken. Je leest dit artikel hier.

Elektrische Barbecue’s

Dit soort barbecue’s zijn misschien wel het makkelijkste om schoon te maken. Let wel even extra op of je stroomtoevoer veilig is en vrij van sneeuw. Bij twijfel kan je een verlengsnoer gebruiken en de barbecue aansluiten met een stopcontact van binnenshuis.

  • Haal de stekker uit het stopcontact voordat je de barbecue gaat onderhouden.
  • Vervang de aluminium opvangbak.
  • Maak de kuip en deksel van binnen en buiten helemaal schoon. Schraap resten uit de barbecue met een schraper en gebruik eventueel een sopje. Raak de gloeispiraal nooit aan.
  • Controleer of de aansluiting en het snoer van je barbecue nog intact en veilig zijn.
  • In het geval van een Pulse barbecue berg je de computer binnen op als je deze in de winter niet gebruikt.
  • Gebruik eventueel een cleaning kit voor elektrische barbecue’s.

Winterstop

Wij grillen natuurlijk het liefst het hele jaar door, maar we snappen dat het niet voor iedereen is. Besluit je te stoppen met barbecueën in de winter? Dan is het belangrijk dat je je barbecue schoon en droog opbergt. Zorg er ook voor dat je brandstof netjes opgeborgen is. Draai je gasflessen goed dicht, sluit je briketten goed af, en berg je pellets op een droge plek op.

Hoes of geen hoes?

We raden natuurlijk altijd aan om een geschikte hoes te gebruiken zodat je barbecue in optimale conditie blijft. Houd er echter rekening mee dat, zeker als het gesneeuwd heeft of je je barbecue op een vochtige plek opbergt, de kans bestaat dat vocht gaat ophopen tussen de hoes of in de barbecue. Het resultaat? Vieze schimmel en een extra schoonmaakbeurt. Controleer je barbecue gedurende de maanden dat je hem niet gebruikt dus regelmatig, en haal er indien nodig nog even een doekje doorheen. Zo kan je met een gerust hart je barbecue opgeborgen houden.

Belangrijk

  • Zorg voor extra brandstof. Het zal in de winter langer duren voordat de barbecue op temperatuur is en dit zal ook meer gas, briketten, houtskool of pellets vergen. Bereid jezelf hierop voor!
  • Draag warme en nauwsluitende kleding en gebruik geschikte handschoenen. Zo voorkom je dat er brand ontstaat of dat je het te koud krijgt.
  • Gebruik een barbecue nooit binnenshuis. Zorg ervoor dat de omgeving waarin je gaat grillen goed geventileerd en vrij van sneeuw is.
  • Ga na in hoeverre je aanvullende verlichting nodig hebt. Het is namelijk een stuk donkerder in de winter. Sommige barbecue’s hebben al ingebouwde verlichting, zoals de SmokeFire EPX4/EPX6.
  • Zorg er altijd voor dat je barbecue op een stevige ondergrond staat. Ook als het gesneeuwd heeft. Maak eventueel een pad vrij van en naar je barbecue en pas op voor ijzel.

Weber’s winter grilling

Op zoek naar een geschikt boek waar je altijd Tips & Tricks kan terugvinden over Winter Weberen? Dan is dit boek echt iets voor jou. Het boek zit boordevol inspiratie en technieken die goed van pas kunnen komen in de koude maanden. Wil je liever in de praktijk ervaren hoe het is om gezelligheid op tafel te zetten in de winter? Dan is het wellicht een idee om bij ons een Winter Grill Academy te volgen!