1. Temperatuur

Het is belangrijk dat de temperatuur bij het bakken constant en precies is. Neem daarom eerst goed de tijd om je barbecue voor te verwarmen en houd daarna de temperatuur goed in de gaten. Deze mag dus niet weer te hoog worden of te ver afzakken. Het is het eenvoudigste om dit onder controle te houden op een gas- en elektrische barbecue, maar het is zeker ook haalbaar met een standaard ketel. Wees hierbij niet bang om extra briketten toe te voegen waar nodig, maar zorg er dan wel voor dat je de deksel daarna meteen weer sluit. Verder is het cruciaal dat je je gerecht op indirecte hitte klaarmaakt. Je gebruikt je barbecue immers als een soort oven in dit geval, dus directe hitte zal er alleen maar voor zorgen dat je toetje verbrandt of ongelijk gaart. Indirecte hitte zal er tevens voor zorgen dat je toetje goed zal rijzen en niet inzakt.

 

 

 

2. Rooster

Zorg er allereerst voor dat je roosters schoon zijn voor je een toetje gaat klaarmaken op de barbecue. Een appeltaart die vaag naar varkensvlees smaakt is namelijk niet erg lekker. Verder is het belangrijk om na te gaan van welk materiaal je rooster gemaakt is. Verschillende materialen zullen namelijk verschillend reageren op je gerecht. RVS-roosters zullen veelal hetzelfde reageren als je van een oven gewend bent. Deze houden namelijk goed hitte vast en zullen ervoor zorgen dat de bodem goed gaar wordt. Je zal iets meer moeten oppassen met gietijzeren roosters. Deze worden namelijk snel te heet om te bakken. Houd rekening met een kortere bereidingstijd en controleer tussendoor hoe het met je gerecht gaat. Wees hierbij niet bang om deze te verplaatsen of te draaien. Je kan altijd een omgedraaide verhoging op het rooster leggen met je toetje bovenop. Zo krijgt deze meer lucht en wordt deze indirecter gebakken.

 

3. Deksel

We raden je van harte aan om altijd de deksel van je barbecue dicht te houden bij het bereiden van een toetje. Hierdoor wordt de warmte goed door de barbecue heen gecirculeerd en krijg je hetzelfde effect als je oven thuis. Zodra je de deksel van je barbecue opendoet verstoor je de constante hitte waardoor het niet meer zeker is of je toetje goed gaar wordt binnen de aanbevolen tijd. Je riskeert hiermee ook dat cakes of muffins inzakken en niet goed rijzen.

 

4. Garing

Het is enorm belangrijk dat je de deksel goed gesloten houdt tijdens het bakken, maar het is wel van belang dat de garing gelijk wordt. Om ervoor te zorgen dat je eventuele directe hitte er niet voor zorgt dat één kant van het toetje aanbrandt, kan je halverwege het gerecht bijvoorbeeld een kwartslag draaien. Zo zorg je ervoor dat je zeker weet dat alle kanten van het toetje op ongeveer dezelfde hitte hebben gebakken. Hiermee zorg je er ook voor dat je geen korstjes krijgt die te krokant zijn, terwijl de rest van het gerecht nog niet helemaal gaar is. Controleer aan het einde van het bereiden van cakes en taarten of deze gaar is door een satéprikker in het midden van het toetje te steken. Als deze er helemaal schoon uitkomt, is je gerecht goed gaar.

 

We raden aan om bijvoorbeeld appeltaarten te bereiden in een keramische vorm. Deze gaat namelijk langdurig mee, geleidt de hitte goed en is duurzaam. Als je geen taartvorm in huis hebt, kan je ook een aluminium lekbakje te gebruiken. Met de juiste zorg kan deze ook een paar keer gebruikt worden. Vergeet niet bij elke soort cake, taart en muffin om je vorm in te vetten met een non-stick spray. Dat voorkomt veel leed achteraf.