hOUTSKOOLBARBECUE AANSTEKEN
Het aansteken van een houtskoolbarbecue hoeft niet moeilijk te zijn en het hoeft ook niet al te veel tijd te kosten. Het is belangrijk dat je eerst voor jezelf bepaalt welke brandstof je gaat gebruiken, en welke temperatuur je nodig hebt. Pas je hoeveelheid brandstof aan op de duur van je barbecuesessie. Je kan hiervoor de plastic maatbeker gebruiken. Gebruik je de RVS Char-Baskets? Dan kan je gerust een hele brikettenstarter vullen en deze verdelen over de twee bakken. Voor de kleinere barbecue’s hebben we ook een compacte brikettenstarter.
Houtskool of briketten?
De vuistregel is dat houtskool heter wordt, maar ook sneller afkoelt. Briketten branden langer, blijven op een constante temperatuur, en behalen hierbij een iets lagere maximum temperatuur. Dit maakt houtskool uitermate geschikt voor direct grillen, en briketten een mooie optie voor alle technieken. De plaatsing van je brandstof op het onderrooster heeft invloed op de garing van je gerecht. Door te schuiven kan je zones creëren. Lees hier hoe.
Wat de smaak betreft zal houtskool meer impact hebben op het eindresultaat. Het is altijd mogelijk om rookhout toe te voegen om die echte ‘Smokey’ smaak te behalen. Lees hier hoe.
Aansteken met een brikettenstarter
- Vul met de gewenste hoeveelheid briketten;
- Leg 2 of 3 aanmaakblokjes op het brikettenrooster en steek ze aan;
- Zet de gevulde brikettenstarter boven de aanmaakblokjes;
- Wacht totdat de briketten allemaal bedekt zijn met een grijze aslaag;.
- Schud de gloeiende briketten op het onderrooster of in de Char-Baskets (kijk uit voor de vonken) en klaar!
Gewone- vs. Kokosbriketten
Sinds kort biedt Weber, naast de normale briketten, ook kokosbriketten aan in het assortiment. De briketten die je van Weber gewend bent zijn al zeer fijn in gebruik, maar de kokosbriketten bieden je nog enkele voordelen:
- Kokosbriketten zijn 100% natuurlijk
- Geproduceerd zonder bomen te kappen; milieubewust
- Branden lang en krachtig
- Aangenamere geur
- Minder afval
Het volledige assortiment van starters, aanmaakblokjes en brandstof vindt je hier.
Elektrische barbecue aansteken
Als je gemak zoekt, dan is een elektrische barbecue een zeer goede optie. Deze is namelijk heel makkelijk aan te steken, te gebruiken en schoon te maken. Zorg er wel altijd voor dat je stroomvoorziening de barbecue aankan: zo voorkom je dat de stoppen doorslaan.
- Steek de stekker in het stopcontact en zet de temperatuurregelaar op de gewenste stand. Verwarm de barbecue tenminste 25 minuten voor met gesloten deksel;
- De optimale temperatuur voor diverse gerechten is snel bereikt;
- Grill je gerechten naar hartelust gaar zonder temperatuurwisselingen of hitteverlies.
Houd eventueel een zakthermometer bij de hand om te voorkomen dat je vlees te ver doorgaart. Bij een slimme barbecue zoals de Pulse 2000 (te zien op de foto) is dit overbodig.
Gasbarbecue aansteken
Een gasbarbecue biedt je de juiste hoeveelheid gemak in combinatie met mogelijkheden. Je kan eenvoudig zones creëren en de temperatuur hoog of laag instellen. Ook blijft de temperatuur op een gasbarbecue zeer constant mits de deksel dicht blijft.
Op deze manier kan je je gasbarbecue op een veilige manier aansteken:
- Open eerst de deksel voordat je de gasfles opendraait;
- Draai nu voorzichtig de gasfles open;
- Draai de eerste brander volledig open en wacht even zodat kan het gas zich verzamelen;
- Druk daarna op de ontstekingsknop. De brander zal na één of tweemaal drukken gaan branden;
- Controleer of er een vlam te zien is;
- Wanneer de eerste brander aan staat, kunnen de andere branders ook op de hoogste stand gezet worden;
- Sluit het deksel en verwarm de barbecue voor tot de gewenste temperatuur;
- De temperatuur kan per gerecht eenvoudig geregeld worden door de traploos regelbare branders.
Voor een gasbarbecue is gas nodig. We bieden in onze winkel gasflessen aan. Voor de kleinere gasbarbecues zijn kleine gasbusjes verkrijgbaar.
Pelletbarbecue aansteken
Een SmokeFire is eigenlijk gewoon valsspelen. Je hebt fenomenaal lekkere smaken met het gemak en de automatisering van een gas- of elektrische barbecue. Het aansteken hiervan is dan ook zeer gemakkelijk.
- Vul het pelletreservoir met pellets naar keuze. Als je deze gepast vult let je goed op de waarschuwing van de barbecue als deze bijna leeg is;
- Steek de stekker in het stopcontact;
- Stel de gewenste temperatuur in met de draaiknop (of met je telefoon mits de barbecue al aanstaat);
- Houd de deksel gesoten en wacht tot de barbecue de gewenste temperatuur bereikt heeft.
Let op: het is mogelijk om de overgebleven pellets in de barbecue te laten zitten, maar we krijgen hier wisselende feedback over. Over het algemeen gaat dit prima en zonder problemen, maar als je barbecue op een zeer vochtige plek zonder hoes wordt neergezet riskeer je dat de pellets samenklonteren of vast blijven zitten. Twijfel je dan is het een goed idee om de overgebleven pellets na je sessie weer uit de barbecue te halen.