Een heerlijk recept voor de zomer en zeker om lekker op de camping te maken is paella van de BBQ. Omdat niet iedereen van vis of schaaldieren houd hebben wij paella gemaakt met alleen kip en chorizo worst. Ben je wel gek op vis dan bak je deze gewoon even mee of apart op de BBQ en voegt deze toe aan het recept. Je hoeft het recept niet te maken in een paella pan want het kan ook gewoon in een dutch oven. Een paella pan zorgt ervoor dat de socarrat zo groot mogelijk is. Socarrat is het krokante korstje op de bodem van de paella gezien je in paella niet roert. Je bakt eigenlijk de onderkant aan wat zorgt voor een krokante korts. Het wordt gezien als een delicatesse. Je kunt natuurlijk ook een grote skillet gebruiken op de barbecue als paella pan.

Voor dit recept hebben wij de Weber Genisis II maar net als ieder gerecht kun je het bereiden op iedere barbecue. Wil je dit recept bereiden op een houtskool barbecue van Weber? Dat is geen enkel probleem. Vul dan de houtskoolmandjes en zet deze eerst onder het GBS systeem voor de eerste bereiding. Wanneer je de dutch oven hebt gevuld met bouillon en de kookt verplaats je de houtskoolmandjes naar de buitenzijde en sluit de deksel. Je gaat het gerecht namelijk verder indirect garen als de bouillon kookt.

Ingrediënten:

  • 450 gram paellarijst
  • 600 gram kipfilet
  • 1 chorizo worst
  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 6 grote tomaten
  • 250 gram diepvries erwten
  • 1 1/2 liter kippenbouillon
  • 1 citroen
  • verse peterselie
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie
Tijd in de keuken

Keuken

20 minuten

BBQ tijd

BBQ

45 minuten

Aantal personen

Aantal

4 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

nvt°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • De chorizo worst is voorzien van vel en verwijder deze daarom en snijd de worst vervolgens in de lengte door en dan in maantjes.
  • Verwijder het vet van de kipfilet en de pezen en snijd vervolgens in kleine blokjes.
  • Breng de kipfilet op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Snijd de kop van de paprika's en verwijder vervolgens de zaadlijsten. Snijd daarna de paprika's in kleine blokjes.
  • Pel de knoflook en de ui en snipper fijn.
  • Ontvel de tomaten door deze even te laten schrikken in kokend water. Verwijder het vel van de tomaat en snijd open zodat je de pitjes kunt verwijderen.
  • Snijd vervolgens de tomaten in blokjes.
  • Vergeet niet om de erwten net voor gebruik uit de vriezer te halen.
  • Snipper de peterselie fijn net voor gebruik.

Op de barbecue

  • Maak de BBQ aan door de branders onder het GBS systeem aan te maken en plaats de dutch oven.
  • Schenk olijfolie in de pan en wacht even tot deze heet is bak vervolgens de kipfilet met de chorizo worst.
  • Voeg de knoflook met de ui en de paprika toe en bak voor ongeveer 4 minuten mee.
  • Daarna bak je de tomaat en de erwten even mee voor een paar minuten.
  • Schud de paella rijst bij het mengsel met de kurkuma en roer deze door het mengsel. Bak de paella rijst heel even mee en voeg vervolgens de bouillon toe.
  • Sluit de deksel en breng het geheel aan de kook. Wanneer de paella kookt zet je de buitenste branders aan en draait de branders onder de dutch oven uit. Gaar de paella verder indirect tot de paella rijst gaar is.
  • Roer tijdens het garen niet in de paella en controleer of de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer tussen de 20 en 30 minuten.
  • Snijd een aantal citroen partjes en leg deze op de paella en strooi er fijn gesneden peterselie over en serveer direct