Surf en turf is echt een geweldig recept om te maken op de Weber Genisis II en dit keer gaan wij de barbecue maximaal benutten. We gaan namelijk diverse soorten vis bereiden met bijgerechten en een geweldige tomahawk steak. Je kunt voor surf en turf geweldige combinaties maken met diverse soorten vis en een goed stuk rundvlees. Wij hebben gekozen voor een tomahawk steak in combinatie met kreeft, garnalen en zeebaarfilet. Wij kunnen zeggen dat het een top combinatie is.

In dit recept maken wij diverse bijgerechten waarvoor je een dutch oven nodig hebt met grill deksel en een grillkorf is super handig voor de groeten. Hierdoor kunnen de groenten zoals de aspergetips niet tussen het rooster vallen. Het gerecht is voor ongeveer 6 tot 8 personen omdat het veel vis en vlees is. Je kunt natuurlijk altijd minder maken dan beschreven is in het recept. Het voordeel van de Weber Genisis II is dat je voldoende plek hebt om het gehele gerecht te bereiden. Wanneer je een kleinere barbecue hebt zou je er al snel twee nodig moeten hebben. Je kunt natuurlijk ook minder maken of de bijgerechten maken in de keuken omdat je anders plek te kort komt. We gaan in dit recept de tomahawk eerst low and slow bereiden tot de gewenste kerntemperatuur. Het is ideaal dat de krieltjes bereid kunnen worden in de dutch oven boven op de brander waardoor deze voldoende hitte krijgt om de krieltjes te garen. Daarna gaan we alles direct grillen en gebruiken we alle branders in de barbecue. Super gaaf of niet om je barbecue maximaal te gebruiken voor een gerecht!

Dit recept is gemaakt door onze pitmaster partner Grillfun, waar je de lekkerste BBQ recepten kunt vinden. Speciaal voor ons maakt hij iedere maand een aantal nieuwe recepten om jou te inspireren.

Ingrediënten:

  • 1 tomahawk steak
  • 12 tijgergarnalen
  • 2 zeebaarsfilets
  • 1 kreeft
  • 500 gram krieltjes
  • 150 gram groene aspergetips
  • 200 gram bimi
  • 1 citroen
  • 250 gram ongezouten boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen
  • verse koriander
  • verse platte peterselie
  • 1 theelepel hete saus zoals sriracha
  • zout en versgemalen peper

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

30 minuten

BBQ tijd

BBQ

1.5 uur

Aantal personen

Aantal

6 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

56°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Bereiding knoflookboter
  • Haal de boter uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen.
  • Pel de knoflook en pers deze uit in een kom waarin de boter ligt.
  • Voeg 75 gram Parmezaanse kaas toe en meng alles door elkaar met een vork.
  • Dek de knoflookboter af tot gebruik.
  • Marineren zeebaars
  • Neem een kom en schenk hierin de olijfolie.
  • Rasp de schil van de citroen en voeg deze toe.
  • Snijd vervolgens de citroen door de helft en pers deze uit boven de olijfolie.
  • Snipper de koriander en de platte peterselie fijn en voeg deze toe aan de olijfolie.
  • Voeg een beetje van de hete saus toe met zout en versgemalen peper en meng alles goed door elkaar.
  • Strijk de zeebaarsfilet in met de marinade en dek af met vershoudfolie. Plaats de zeebaarsfilet in de koeling tot gebruik.
  • Bewaar de rest van de marinade voor later.
  • Voorbereiding
  • Maak de krieltjes schoon en snijd door de helft.
  • Snijd de kontjes van de groene aspergetips en de bimi en strijk in met een beetje olijfolie en leg in de Weber grillkorf.
  • Haal de tomahawk steak uit de koeling ongeveer een uur voor de bereiding. Strijk de tomahawk steak in met een beetje olijfolie en kruid ongeveer 30 minuten voordat deze op de barbecue gaat met zeezout.
  • Knip met een schaar de tijgergarnalen open aan de onderzijde en verwijder de ingewanden en het darmkanaal. Spoel de tijgergarnalen schoon met water.
  • Neem een grote kom en leg hierin de tijgergarnalen met de kreeft met een beetje ijs zodat ze koud blijven.
  • Snijd de kreeft door de helft net voor de bereiding en verwijder de ingewanden en spoel schoon met water.
  • Strijk de het vlees van de kreeft in met de knoflookboter.

Op de barbecue

  • Maak de BBQ aan door de twee buitenste branders aan te maken en regel de temperatuur naar 120 graden.
  • Leg de tomahawk steak in het midden van de barbecue en voorzie deze eventueel van een kerntemperatuurmeter die is ingesteld op 46 graden.
  • Sluit de deksel en wacht ongeveer 30 minuten.
  • Open de BBQ en draai de tomahawk steak om. Plaats een dutch oven boven één van branders en schenk er een beetje olijfolie toe.
  • Wanneer de olijfolie heet is kun je de krieltjes toevoegen en op smaak brengen met een beetje zout en peper en eventueel verse kruiden. Plaats de deksel op de dutchoven en sluit de BBQ tot de tomahawk een kerntemperatuur heeft van 46 graden.
  • Haal de tomahawk steak van de BBQ en draai de drie gasbranders boven het gbs systeem geheel open. We gaan namelijk de tomahawk steak even searen boven directe hitte.
  • Leg de tomahawk steak boven de seargrate als deze goed heet is en grill beide zijden tot het vlees mooi verkleurd is.
  • Haal het vlees van de BBQ en leg op een snijplank en laat de steak rusten voor ongeveer 30 minuten.
  • Plaats de grillkorf met groenten op de BBQ en bak deze tijdens de bereiding van de vis.
  • Leg de garnalen en de kreeft op de barbecue en draai de garnalen na ongeveer 2 minuten.
  • Plaats de deksel van de dutch oven op de BBQ met een beetje olijfolie en bak in de tussentijd de zeebaars in de deksel van de dutch oven.
  • Serveer alles tegelijk en je hebt een geweldige surf en turf van de BBQ.