Deze kruidige achtermuis van het spit is echt geweldig om te bereiden aan een spit. Je kunt dit recept ook maken met rosbief, gezien rosbief gesneden wordt van de achtermuis. Dit was echter een hele achtermuis met maar liefst een gewicht van bijna 3kg. Echt wel super gaaf als je gasten over de vloer krijgt die blijven eten. Ook lekker makkelijk en praktisch, gezien je er niet veel werk aan hebt.

Voor de bereiding van dit heerlijke stuk vlees heb ik gebruik gemaakt van de Weber Genesis II EP-335 GBS Copper Edition gasbarbecue in combinatie met het spit voor de Genesis gasbarbecue. Ik dacht laten we eens wat anders grillen op het spit dan een kip. Je kunt namelijk zoveel verschillende gerechten bereiden met een spit, maar het meeste zien we kip. Denk eens aan porchetta, een cote bouef met meerdere ribben, varkensrollade of zelfs spareribs.

Door gebruik te maken van een Weber plancha die je legt op de flavorizer bars kun je zelfs een complete maaltijd bereiden op de gasbarbecue. Wanneer je de plancha gebruikt die geschikt is voor de Genesis serie moet je tijdens de bereiding alleen de brander aanzetten onder de plancha. In dit recept creëer ik namelijk een indirecte zone door de plancha te gebruiken als afscherming tussen de branders en het vlees. Eventueel vet druipt op deze manier ook lekker op de aardappelen waardoor je een lekkere smaak krijgt. Door de combinatie van aardappelen met groenten heb je een heerlijke en eenvoudige maaltijd. Je kunt alle groenten gebruiken die je lekker vindt. Persoonlijk eten wij aardappelen graag op deze manier, maar je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld groene asperges toevoegen, cherry tomaten of aubergines. Ben creatief want dat is het leukste aan lekker buiten koken.

Dit recept is gemaakt door onze pitmaster partner Grillfun, waar je de lekkerste BBQ recepten kunt vinden. Speciaal voor ons maakt hij iedere maand een aantal nieuwe recepten om jou te inspireren.

Ingrediënten:

  • 2-3Kg Achtermuis
  • 2 Teentjes knoflook
  • Chilivlokken
  • Verse Rozemarijn
  • 1Kg Vastkokende aardappelen
  • 1 Ui
  • 1 Rode Paprika
  • 1 Courgette
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

20 Minuten

BBQ tijd

BBQ

90 Minuten

Aantal personen

Aantal

6

Grill methode

Kerntemperatuur

55c°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

In de keuken

  • Haal de achtermuis uit de koeling en verwijder eventueel resten vlies die er nog aan zitten.
  • Pel de knoflook en haal de blaadjes van de rozemarijn en de tijm. Hak de knoflook samen met de kruiden heel fijn. De hoeveelheid is een beetje afhankelijk van het gewicht van het vlees. Wrijf het vlees in met een beetje olijfolie en kruid het vlees met zout, versgemalen peper en de kruiden. Strooi er als laatste nog een beetje van de chilivlokken over. Dek het vlees af met vershoudfolie en plaats het terug in de koeling voor minimaal twee uur.
  • Borstel de aardappelen schoon en snijd ze in partjes of blokjes. Pel de ui en snijd de ui door de helft en vervolgens in halve ringen.
  • Snijd de paprika door de helft en verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in repen.
  • Snijd als laatste de courgette in drie plakken en vervolgens in blokjes.

Op de barbecue

  • Haal het vlees een uur voor de bereiding uit de koeling en voorzie de spit van één van de haken. Rijg vervolgens het vlees aan het spit en voorzie de andere zijde van een haak. Zorg ervoor dat het vlees goed vast zit en niet kan verplaatsen tijdens het draaien.
  • Verwijder de roosters van de gas BBQ en plaats de plancha op de flavorizer bars. Maak de gas BBQ aan sluit de deksel en regel te temperatuur naar 150 graden.
  • Voorzie de plancha van olijfolie en leg de aardappelen erop. Breng de aardappelen op smaak met zout, versgemalen peper en een beetje tijm. Plaats vervolgens het spit in de houder met het vlees boven de plancha. Schuif de aardappelen iets naar voren zodat het vlees kan ronddraaien en zet het spit aan. Sluit de deksel maar draai de aardappelen regelmatig om zodat ze aan alle zijden moor verkleuren. Na ongeveer 30 minuten voeg je de uien toe aan de aardappelen.
  • Controleer na ongeveer een uur of het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 46 graden.
  • Verwijder de plancha en zet deze even weg. Open beide branders volledig zodat we het vlees nog even kunnen af grillen boven directe hitte. Gril het vlees tot een kerntemperatuur van 55 graden.
  • Haal het vlees eraf en plaats de plancha terug boven de branders zodat je de aardappelen kunt afbakken. Voeg direct de paprika toe en na ongeveer 5 minuten de courgette.
  • Dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat het rusten tot de aardappelen gaar zijn en de overige groenten.
  • Snijd het vlees en serveer samen met de aardappelen met groenten. Succes met de bereiding en veel Grillfun!