Om Birria te maken duiken we de Mexicaanse keuken in! We gaan namelijk een heerlijk hartig Mexicaans stoofvlees bereiden. Rundvlees een aantal uur gestoofd in een zeer smaakvol gekruide bouillon, waardoor het vlees zo mals wordt dat het gewoon uit elkaar valt.
Oorspronkelijk wordt er voor het maken van birria geitenvlees gebruikt, maar tegenwoordig gebruikt men van allerlei soorten vlees. In ons recept gebruiken wij rundvlees, waardoor het officieel Birria de res heet.
In dit recept maken we gebruik van gedroogde Mexicaanse pepers. Deze milde pepers wellen we in kokend water en ontdoen ze van de zaden en zaadlijsten. Door de pepers die wij gebruiken, krijgt het gerecht net dat kleine beetje pit mee. De pepers zul je niet snel in de plaatselijke supermarkt kunnen krijgen, maar bij bijvoorbeeld een toko maak je meer kans maken om ze op de kop te tikken.
Wij gebruiken voor dit recept de Weber Summit Kamado in combinatie met de diffuserplate. Verder hebben we eigenlijk alleen maar de Dutch oven duo tijdens de bereiding nodig. We laten het vlees geruime tijd stoven in een rijk gevulde bouillon. Na een uurtje sudderen scheppen we de pepers uit de bouillon en mengen dit inclusief wat kookvocht met een staafmixer tot een gladde substantie. Dit doen we vervolgens weer in de Dutch oven en laten het door sudderen tot het vlees zo mals is dat het gemakkelijk uit elkaar getrokken kan worden.
Nadat we het vlees urenlang gestoofd hebben, gebruiken we het deksel van de Dutch oven. We de dopen de tortilla’s in de consommé, beleggen het met de geraspte kaas en wat vlees, vouwen de tortilla’s dubbel en bakken het vervolgens krokant. Echt een top accessoire voor dit gerecht dus!
Dit vlees op een, in de bouillon ondergedompelde, tortilla en afgetopt met gesmolten kaas, wat uitjes, verse koriander en limoensap maakt het tot wat wij het ultieme comfortfood noemen.
Ingrediënten:
- 1 kg runderriblappen
- 4 gedroogde Guajillo pepers
- 3 gedroogde Ancho pepers
- 6 gedroogde Arbol pepers
- 2 zoete uien
- 50 gr tomatenpuree
- 8 tenen knoflook
- 1 el korianderzaad
- 2 el gemalen oregano
- 1 stokje kaneel
- 6 blaadjes laurier
- 2,5 ltr runderbouillon
- Zout en peper naar smaak
- Ingredienten voor de taco’s:
- 8 mais tortillas
- 250 gram geraspte kaas (TexMex mix)
- 1 fijngesneden witte ui
- 1 bosje fijngesneden verse koriander
- 2 limoenen (in partjes gesneden)
Overige benodigdheden:
- Dutch oven duo
- Staafmixer of blender
Keuken
30 minuten
BBQ
4 uur
Aantal
4
Kerntemperatuur
nvt°C
Grillmethode
Indirect
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Haal de runderriblappen uit de koelkast en dep met een keukenpapier droog.
- Snijd eventueel overtollig vet en vliezen met een mes weg.
- Snijd de runderriblappen in 3 gelijke delen.
- Kruid het vlees met peper en zout naar smaak.
- Zet het vlees hierna apart.
- Snipper 1 ui fijn.
- Zet alle overige ingrediënten voor het vlees klaar
Op de barbecue
- Bereid de bbq voor op een indirecte bereiding van 160 graden. Haal het middelste rooster uit het gbs rooster en plaats daarin de Dutch oven duo zonder deksel. Sluit het deksel van de bbq.
- Leg, zodra de Dutch oven warm is, alle pepers in de pan. Draai de pepers halverwege om, zodat beide zijden warmte krijgen. De pepers gaan hierdoor geuren en worden wat zachter.
- Schep de pepers uit de pan.
- Doe de pepers in een schaal en giet hier kokend water overheen. Laat de pepers voor 30 minuten wellen.
- Maak ondertussen 2,5 liter runderbouillon.
- Pak de runderriblappen erbij en giet een laagje zonnebloemolie in de pan, zodat de bodem bedekt is.
- Braad de runderriblappen aan beide zijden aan tot ze mooi bruin zijn.
- Haal het vlees hierna uit de pan en zet apart.
- Fruit de gesnipperde ui in de Dutch oven aan. Voeg hier de tomatenpuree en de knoflooktenen aan toe en roer goed door elkaar.
- Voeg warme runderbouillon toe aan de pan en roer dit door het geheel. Zorg dat ongeveer 0.75 liter aan bouillon apart houdt. Dit kan later nog toegevoegd worden, als blijkt dat tijdens het sudderen de saus begint op te drogen.
- Breng het geheel aan de kook.
- Snijd de pepers open en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Tip: Doe dit met handschoenen aan of was je handen hierna grondig met zeep.
- Doe de pepers en het vlees in de pan.
- Voeg hierna het korianderzaad, de oregano, het stokje kaneel en de blaadjes laurier toe.
- Roer het geheel goed door elkaar.
- Doe deksel op de Dutch oven, sluit het deksel van de bbq en laat het geheel voor 1 uur lang sudderen.
- Haal de pepers vervolgens met een lepel uit de pan.
- Schep ook ongeveer twee kopjes bouillon uit de pan.
- Doe de pepers en de twee kopjes bouillon in een blender of maal dit met een staafmixer tot een mooie gladde substantie.
- Giet dit terug in de pan en roer het geheel goed door elkaar.
- Laat het vervolgens voor 1,5 uur sudderen met de deksel op de pan.
- Controleer met een vork of het vlees zacht is en bijna uit elkaar valt. Is dit niet het geval, laat het dan nog 30 minuten door sudderen en controleer het dan nog eens.
- Haal de Dutch oven van het vuur, zodra het vlees de gewenste gaarheid heeft.
- Leg deksel van de pan terug op het GBS rooster.
- Schep het vlees uit de pan en stop het in een schaal. Trek het met twee vorken uit elkaar.
- Pak met een barbecuetang een tortilla en dompel deze onder in het overgebleven vocht in de pan. Leg de tortilla vervolgens op de deksel van de Dutch oven.
- Bestrooi de tortilla met de geraspte kaas en bedek 1 helft met een laag vlees.
- Besprenkel het vlees met een lepeltje vocht uit de pan en vouw de tortilla met een barbecue spatel dicht en druk hem stevig aan. Grill beide zijden tot dat ze krokant zijn.
- Garneer de taco met wat gesnipperde ui, verse koriander en wat limoensap.
- Doe wat bouillon in een schaaltje en dompel hier de taco in.
Tip van de Grillmaster
- Mocht je vlees over houden, wat wij ons niet voor kunnen stellen, dan gaat ook heel goed samen met bijvoorbeeld rijst met boontjes. De overgebleven bouillon kan ook een goede basis zijn voor een heerlijke hartige soep met een beetje pit.
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters