Direct

Voor gerechten die een kortere bereidingstijd hebben dan 25 minuten (burgers, vis, stukken kip) is het verstandig om de directe methode te gebruiken. Hierbij grill je je gerechten direct boven een brander, vaak op een wat hogere temperatuur.

  1. Open de deksel en controleer of alle branders volledig uitstaan.
  2. Draai voorzichtig de gasfles open en zet na een minuut de branders van links naar rechts aan.
  3. Doe de deksel dicht.
  4. Laat de barbecue 15 minuten voorverwarmen, of wacht tot deze de gewenste temperatuur bereikt heeft (260°C – 287 °C).
  5. Borstel het rooster schoon met een geschikte borstel om etensresten en overtollig vet te verwijderen.
  6. Draai de branders naar de gewenste temperatuurstand voor je gerecht of recept. Wacht totdat de barbecue de gewenste temperatuur bereikt heeft en leg daarna je gerecht direct op het rooster.
  7. Sluit de deksel en wacht tot de aanbevolen bereidingstijd verstreken is. Het is verstandig om bij steak na de helft van de bereidingstijd deze te draaien. Voor vis adviseren we dit na 70% van de bereidingstijd te doen. Open verder de deksel zo min mogelijk
  8. Haal het gerecht van de barbecue zodra deze naar wens bereid is.

Indirect

Bij de indirecte methode plaats je het gerecht op de barbecue zonder dat deze pal boven een vlam komt te liggen. Deze methode is geschikt voor gerechten die langer dan 25 minuten nodig hebben op de barbecue, of gerechten die fragieler zijn en sneller kunnen verbranden.

  1. Open de deksel van je gasbarbecue. Zorg ervoor dat alle branders helemaal uitstaan.
  2. Draai voorzichtig je gasfles open en draai na ongeveer een minuut je branders open van links naar rechts.
  3. Sluit de deksel.
  4. Laat de barbecue 15 minuten voorverwarmen, of wacht tot deze de gewenste temperatuur bereikt heeft (260°C – 287 °C).
  5. Borstel het rooster schoon met een geschikte borstel om etensresten en overtollig vet te verwijderen.
  6. Stel de buitenste branders in zodat deze tot de gewenste temperatuur voor je gerecht kunnen komen, en zet de branders in het midden uit. Hier komt namelijk het eten te liggen. Doe de deksel dicht en wacht tot de barbecue de juiste temperatuur bereikt heeft.
  7. Plaats nu het gerecht op het midden van het rooster. We adviseren gerechten zoals bijvoorbeeld kalkoen te plaatsen in een aluminium opvangbak met een beetje water zodat het druipende vet niet kan verbranden. Tevens kan je het opgevangen vocht gebruiken om een jus of saus van te maken.
  8. Haal het gerecht van de barbecue zodra deze de gewenste kerntemperatuur bereikt heeft. Als je met bijvoorbeeld biefstuk of picanha werkt grill je deze eerst direct een minuut of twee af.