In onze beleving is een braadspit echt de ultieme toevoeging aan je barbecue. De resultaten die je krijgt door het langzaam roterende proces en de afstand tussen het vlees en de hitte zijn echt fenomenaal. Het is alleen wel van belang dat je weet wat je kan verwachten als je een spit gaat gebruiken. Er zijn namelijk wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. We hebben het even stapsgewijs voor je opgeschreven:

1. voorbereiding

Allereerst is het belangrijk dat je je gerecht goed opbindt. Zo voorkom je namelijk dat deze uit elkaar valt tijdens het braden. Zorg ervoor dat je je vlees, in het geval van een roast, elke twee à drie centimeter opbindt. Bij bijvoorbeeld kip bindt je de poten, vleugels, borst en achterkant goed vast. Vergeet ook niet de nek dicht te binden.  Je kunt hier speciaal slagerstouw voor gebruiken. Rijg vervolgens je gerecht aan het spit zoals de foto’s hieronder dat laten zien. Zorg ervoor dat je gerecht geheel goed op het spit zit.

Test altijd of het gerecht dat je wil bereiden goed kan roteren op de barbecue voor je deze gaat voorverwarmen. Zo voorkom je dat je gebraden kippetje verpest wordt.

 

2. Aansteken

Zorg ervoor dat je je barbecue aansteekt en gebruikt met indirecte hitte. Zo zorg je ervoor dat je gerecht goed gaar wordt zonder dat deze aan de buitenkant verbrandt. Gebruik een opvangbakje om druipend vet van het vlees op te vangen en te voorkomen dat deze vlam vat. Je kan indirecte hitte behalen door de briketten of kolen in je houtskoolbarbecue bijvoorbeeld aan één kant te plaatsen, of een van de andere indirecte formaties te gebruiken. Bij een gasbarbecue steek je slechts een gedeelte van de branders aan. Laat je barbecue vervolgens 10 tot 15 minuten voorverwarmen. Je bent op zoek naar een algemene temperatuur van ongeveer 175 graden Celcius. Vergeet niet de roosters van je gasbarbecue te halen. 

 

3. Braden

Bevestig de motor van je spit en sluit deze aan op stroom. Zorg ervoor dat je controleert dat deze draait naar behoren, en zet deze daarna weer uit. Houd daarna de deksel open (of leg deze weg) zodat je alle ruimte hebt om je spit op de barbecue te plaatsen. Gebruik altijd hittebestendige handschoenen om te voorkomen dat je per ongeluk jezelf verbrandt. Je gebruikt de inhammen aan de zijkant van het frame van je spit om de lange staaf op de plaatsen. Je hebt geen tegengewicht nodig aan de andere kant van het spit, tenzij je een enorme kalkoen gaat bereiden. Nu zet je de motor weer aan. Controleer nogmaals of het gerecht vrij kan draaien, je opvangbak goed onder het vlees geplaatst is, en alles naar behoren vastgebonden en gespiest is. Hierna sluit je de deksel en laat je het spit het werk voor je doen. Als je echt zeker wilt zijn van je zaak controleer je alles nog een keer na een half uurtje, zodat je zeker weet dat niet toevallig iets loslaat of verkeerd vastgebonden is. Zodra je gerecht klaar is haal je deze eerst van het spit af voordat je de touwtjes losknipt. Laat het vlees daarna minimaal 10 minuten rusten voor je deze aansnijdt.

Houd er rekening mee dat alle onderdelen van het spit extreem warm zullen zijn zodra je je gerecht van de barbecue haalt.