De meeste gasbarbecue’s hebben een warmhoudrek boven de grill. Er zijn tevens ook losse warmhoudrekken voor houtskoolbarbecue’s. Deze rekken zijn veelzijdiger dan je misschien verwacht. We hebben de verschillende manieren waarop je het rek kan gebruiken even op een rijtje gezet:
1. Gerechten warmhouden
Deze zag je vast niet aankomen: je warmhoudrek houdt dingen warm. Zodra iets klaar is maar nog niet klaar is om opgegeten te worden, kan je deze tijdelijk naar het warmhoudrek verplaatsen. Houd er rekening mee dat je gerecht wellicht nog iets verder kan garen.
2. Tweede grilloppervlak
Soms moeten gerechten indirect bereid worden. Je kan hier het rek prima voor gebruiken, omdat deze ook gebruik maakt van de temperatuur binnen de barbecue. Zorg ervoor dat je de deksel goed dichthoudt, hou de kerntemperatuur van je gerecht in de gaten, en houd wel rekening met een eventuele langere bereidingstijd. Op deze manier kan je makkelijk voor een grote groep grillen!
3. Veilige plek bij flare-ups
Soms kunnen er vlammen vormen in je barbecue. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. In dit geval is je warmhoudrek ideaal: plaats je gerechten op het rek en zorg ervoor dat de vlam weer weggaat. Zo kan je je gerechten veiligstellen en heb je geen verbrandde steak.
4. Broodrooster
Bij het maken van bijvoorbeeld hamburgers of hotdogs is een broodje onmisbaar. Deze is het lekkerst als deze licht geroosterd is, vanwege de extra smaak en knapperigheid. Je kan je warmhoudrek prima gebruiken om deze broodjes licht op te warmen en te roosteren. Doe dit wel richting het einde van je sessie, want een zwart broodje vindt niemand lekker.