Hoe krijgen de grillmasters elke keer zo’n perfecte diamantvormige grillmarks op hun steaks? Het lijkt misschien moeilijk, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig te behalen. We hebben hieronder twee methodes om dit effect te behalen benoemd:
Sear grate
De eenvoudigste manier voor het perfecte malse stukje vlees met diamantvormige grillmarks erop is door een sear grate te gebruiken. Dit is een gietijzeren rooster die past op de meeste barbecues met een GBS-systeem. Gietijzer wordt erg heet, waardoor je gerechten snel dichtschroeien en je ook een duidelijke markering krijgt. Het is afhankelijk van de dikte en samenstelling van je gerecht hoe lang deze op het rooster moet blijven liggen. Zorg er wel voor dat je stukken vlees die dikker zijn indirect gaart zodra deze dichtgeschroeid zijn, om deze sappig en mals te houden. Je kan dit rooster eenvoudig tijdens of na je sessie verwijderen door deze op te makken met een grate lifter.
Eigen rooster
Het is ook mogelijk om je eigen RVS-rooster te gebruiken voor dit effect. Zorg ervoor dat je de totale bereidingstijd van je gerecht hiervoor in kwartjes verdeelt. Als je een steak dan bijvoorbeeld 8 minuten grillt, zorg je ervoor dat je na 2 minuten je steak een kwartslag draait (maar niet omdraait), en na 4 minuten de gehele steak omdraait en het proces herhaalt. Kijk altijd goed welke kant het beste gelukt is, en presenteer deze aan de bovenkant aan je gasten.
Eet smakelijk!