Wat is indirecte hitte?
In theorie zijn er twee manieren om te barbecueën: met directe en indirecte hitte. Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van directe hitte, of dit zelf toegepast. Bij een directe hitte liggen je gerechten direct boven de briketten, de gloeispiraal of de branders. Op deze manier worden gerechten met een hoge temperatuur snel bereid. Indirecte hitte is eigenlijk het tegenovergestelde. Door slechts een paar branders aan te steken of de briketten naar één gedeelte van de barbecue te verplaatsen krijg je een zone die koeler is en waar gerechten niet direct boven de hittebron gegaard kunnen worden. Op deze manier krijgt bijvoorbeeld vlees meer tijd om te garen, en is het eindresultaat sappiger en malser vlees. Dit is dus bijzonder nuttig voor grotere stukken vlees: denk bijvoorbeeld aan braadstukken of een hele kip. Eigenlijk alles wat langer dan 20 minuten nodig heeft om te garen kan het beste met indirecte hitte worden bereid.
Het lijkt op de Q misschien wat lastiger om indirecte hitte te creëren, maar het is eigenlijk heel makkelijk.
bereiding
- Plaats beide helften van het normale rooster op de barbecue. Dit is vooral van toepassing als je een bakplaat bij je Q aangeschaft hebt.
- Plaats een opvangschaal die geschikt is voor het formaat van je Q bovenop het rooster. Zorg ervoor dat de schaal schoon en droog is.
- Leg een passend grillrooster bovenop de opvangschaal. Deze moet precies op de opvangschaal passen.
- Verwarm de barbecue voor en zorg dat deze een temperatuur tussen de 190°C en 230°C bereikt. Dit is de ideale gematigde temperatuur voor het indirect grillen van vlees. Indien je iets gaat bakken op de barbecue (zoals koekjes) raden we aan een temperatuur tussen de 170°C en 190°C in te stellen.
- Het is afhankelijk van het model Q hoe deze het beste op temperatuur komt. Een goede vuistregel is om de brander(s) in te stellen op medium, en deze daarna licht aan te passen op basis van de benodigde temperatuur.
- De Q3000 en Q3200 zijn in staat om low en slow te grillen. Zet hiervoor één van de branders laag aan en wacht tot de ketel een temperatuur tussen de 100°C en 130°C bereikt. Andere modellen Q’s zijn te krachtig voor deze stand.
Belangrijk
Het is van belang dat de gerechten die je indirect grillt goed gaar worden. Gebruik bij twijfel een slimme thermometer of een Snap-Check thermometer om er zeker van te zijn dat je gerechten de juiste kerntemperatuur hebben bereikt.
Heeft u vragen over de bereiding van je gerecht? Neem contact met ons op of kom langs in de winkel voor advies.
Verhoogd grillrooster klein
gESCHIKT VOOR WEBER® Q 1000/100, q 1200/120, q 1400/140
- RVS grillrooster
- Vaatwasserbestendig
- Zorgt voor indirecte hitte op je Weber Q
- Geschikt in combinatie met de kleine opvangschaal
- Afmetingen 1.27CM H X 20.07CM B X 5.33CM D
OPVANGSCHAAL KLEIN
gESCHIKT VOOR WEBER® Q 1000/100, q 1200/120, q 1400/140
- Aluminium opvangschaal
- Alleen met de hand afwassen
- Herbruikbaar
- Set van 4
- Geschikt voor het kleine rooster
- Afmetingen 1.02CM H X 23.62CM B X 32.77CM D
verhoogd grillrooster groot
Geschikt voor WEBER® Q 2000/200, Q 2200/220, q2400/240, Q 3000/300, q 3200/320
- RVS rooster
- Vaatwasserbestendig
- Zorgt voor indirecte hitte op je Weber Q
- Te gebruiken met de grote opvangschaal
- Afmetingen 1.52CM H X 23.5CM B X 37.08CM D
OPVANGSCHAAL GROOT
Geschikt voor WEBER® Q 2000/200, Q 2200/220, q2400/240, Q 3000/300, q 3200/320
- Aluminium opvangschaal
- Alleen met de hand afwassen
- Herbruikbaar
- Set van 4
- Te gebruiken incombinatie met het grote rooster
- Afmetingen 1.02CM H X 23.62CM B X 32.77CM D