is het mogelijk om een houtskoolbarbecue snel af te laten koelen?
Nee. We raden niet aan om de barbecue snel af te laten koelen met bijvoorbeeld water of een brandblusser. Dit is namelijk schadelijk voor de barbecue, je toekomstige eten, en het kan bovendien onveilig zijn.
De beste manier om je barbecue af te laten koelen is door alle luchtroosters dicht te draaien en te wachten. Op deze manier krijgen de kolen of briketten namelijk geen zuurstof meer en zullen deze langzaam uitgaan. Houd er rekening mee dat dit proces echt wel een tijdje kan duren. Heb geduld en houd je barbecue in de tussentijd goed in de gaten. Het is uiteraard ook afhankelijk van de hoeveelheid kolen die je oorspronkelijk in de barbecue gelegd hebt.
Zodra de kolen helemaal zijn afgekoeld kan je beginnen met het opendraaien van het luchtrooster aan de onderkant. Vervolgens doe je de deksel open zodat de barbecue volledig kan afkoelen. Vergeet niet de compleet afgekoelde as te verwijderen uit je barbecue om ervoor te zorgen dat deze niet gaat roesten.
Wanneer is de barbecue genoeg afgekoeld om de hoes er weer omheen te doen?
Zodra de kolen compleet afgekoeld zijn en vergaan zijn tot as is het veilig om de hoes weer op te barbecue te doen. Houd er rekening mee dat de barbecue dan ook volledig koud moet aanvoelen.