Zeebaars van de barbecue is echt geweldig om te bereiden. Dit keer maakten wij een zeebaars in zoutkorst op de Weber Genesis II. Het bereiden van vis in een zoutkorst is een bereidingsmethode die is al voor eeuwen wordt gebruikt. Op deze manier blijven de smaken van de vis behouden tijdens de bereiding en heb je geen probleem dat de huid blijft plakken aan het rooster op de barbecue. De zoutkorst zorgt ervoor dat je de zeebaars gaat garen in een kleine oven die gemaakt is van zout.

Je denkt vast dat de vis heel erg naar zout gaat smaken door deze techniek. Echter de huid van de vis beschermd het witte vlees van de vis tegen zout. Het is daarom wel belangrijk dat je tijdens het fileren van de vis de huid niet meeneemt op jouw bord. Probeer ook zoveel mogelijk zout te verwijderen van de plancha. Je kunt dit gerecht maken in een ovenschaal of zoals wij hebben gedaan op de keramische plancha. Deze is perfect voor het formaat van een zeebaars.
Naast zeebaars kun je natuurlijk heel veel andere soorten vis gebruiken voor deze bereidingsmethode. Het enige waar je op moet letten is dat het een hele vis is met huid. Je wilt namelijk het zout niet op het vlees van de vis hebben. Denk eens aan een hele zalm of een dorade is ook altijd lekker.

Ingrediënten:

  • 2 zeebaarzen
  • 4 stengels citroengras
  • 2 kg grof zeezout
  • 4 eieren (alleen de eiwitten)

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

15 minuten

BBQ tijd

BBQ

40 minuten

Aantal personen

Aantal

4

Grill methode

Kerntemperatuur

nvt°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Haal de zeebaars uit de koeling en maak de vis schoon. Je kunt dit natuurlijk ook vragen bij de visboer waar je de zeebaars koopt.
  • Neem een grote kom en schenk hierin het zeezout met het eiwit van vier eieren. Meng het eiwit goed samen met het zout.
  • Voorzie de plancha van een laag zeezout in het formaat van de zeebaars. Je kunt beide zeebaarzen in één zoutkorst garen.
  • Leg vervolgens de zeebaarzen op het laagje zout en stop het citroengras in de buikholte van de zeebaars. Snijd hiervoor eerst het citroengras in de lengte door zodat de smaak vrij kan komen tijdens het stomen.
  • Schep de rest van het zeezout over de zeebaarzen en zorg dat ze volledig bedekt zijn. Heb je te weinig zeezout maak dan nieuwe door één eiwit toe te voegen per 500 gram zeezout.

Op de barbecue

  • Maak de gasbarbecue aan door de twee buitenste branders aan te maken. Stel vervolgens de branders zo in dat de temperatuur in de barbecue rond de 180 graden is.
  • Plaats de plancha in de barbecue boven het gedeelte waar de branders niet aan zijn en sluit de deksel voor 40 minuten.
  • Na 40 minuten zijn de zeebaarzen gaar en kun je de plancha van de barbecue halen. Laat de zeebaars nog 10 minuten rusten in de zoutkorst en sla de korst kapot met een lepel. Verwijder het zout bovenop en rondom. Haal vervolgens voorzichtig het witte vlees van de zeebaars af en serveer direct. Let wel op dat je niet teveel zout meepakt want dat wordt de zeebaars veel te zout.