Een stoofpot van varkenswangen en parpadelle! Mals, smaakvol en leuk om te maken. In dit gerecht roken we de varkenswangen voordat ze in de stoofpot gaan. Dit zorgt voor een nog intensere smaak.
Als pot (als in stoofpot) gebruiken we de Weber Dutch Oven Duo. De geëmailleerde gietijzeren pan van Weber. Niet alleen handig voor bijvoorbeeld het bakken van een brood, maar ook voor stoofpotten. De deksel heeft een aantal bobbeltjes en dat zorgt voor een mooi gelijkmatige verdeling van het vocht.
De stoofpot bestaat uit uien, knoflook, verse kruiden, bier en wortels. De varkenswangen zijn de ster van de show.
Succes met maken van deze heerlijke stoofpot!
Ingrediënten:
- 1.5 kilo varkenswangen
- 2 uien
- 2 wortelen
- klontje boter
- Peper en zout
- 5 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 kruidnagels
- 3 blaadjes laurier
- 500 ml donker bier
- 2 eetlepels bruine suiker
- 500 gram kastanje champignons
- 500ml kalfsbouillion
- 3 teentjes knoflook
Overige benodigdheden:
Keuken
30 minuten
BBQ
4 uur
Aantal
6
Kerntemperatuur
nvt°C
Grillmethode
Indirect en direct
Varkenwangen stoofpot uit de Dutch Oven Duo
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Verwijder de vliezen van de varkenswangen. Je kan dit ook aan je slager vragen
- Bereid de groenten voor: Snijd de uien, snijd de wortels en de knoflook
Op de barbecue
- Bereid een barbecue voor op 180/200 graden indirect
- Leg de varkenswangen indirect op de barbecue en bestrooi met je favoriete kruidenrub
- Houtskool BBQ: Strooi de porkblend houtsnippers tussen de hete briketten en sluit direct de deksel van de barbecue.
- gasbarbecue: Strooi een handje prokblend houtsnippers in de smokerbox. besprenkel hier wat water overheen. Wacht totdat de smokerbox gaat roken (meestal een minuut of 10) en plaats dan de varkenswangen indirect op de barbecue
- Rook de wangen voor 30 minuten en haal ze van de barbecue
- Houtskool barbecue: Zorg voor directe hitte onder de pan. Dit bereik je door de kolenbakjes te verschuiven naar het midden
- gasbarbecue: Zet een brander aan onder de pan
- Zet nu de Dutch Oven duo op de barbecue en laat minimaal 10 minuten voorverwarmen
- Smelt de boter in de Dutch Oven en fruit de uien aan.
- Dan mogen aan de wortels en de knoflook in de pan. Bak je ze minimaal 5 minuten mee
- De tijm en rozemarijn en het laurierblaadje kunnen er nu ook bij. Bak een minuut of 5.
- Voeg dan het bier toe. Vul aan met kalfsbouillon totdat alles net niet onder staat. Plaats de deksel op de pan
- Laat dit 5 minuten staan en verplaats dan de kolenbakje naar de zijkant of zet de gasbrander onder de pan uit
- Stoof voor minimaal een uur. De temperatuur van je barbecue is zo rond de 150/180 graden
- Na in totaal 2 uur stoven (dit kan ook langer duren) zijn je varkenswangen lekker zacht. Voeg nu de champignons toe.
- Na nog een uur stoven met de champignons haal je de deksel van de Dutch Oven. Verkruimel de ontbijtkoek over de stoofpot er roer door. Laat de deksel er nu vanaf
- Na een half uur verder stoven is je stoofpot klaar. Kook vlak voordat je hem eraf haalt de parpadelle gaar.
- Serveer de varkenswangen stoofpot op de parpadelle en voeg wat wat van het kookvocht t oe. maak af met Parmezaanse kaas.
Tip van de Grillmaster
- In plaats van parpadelle kan je deze stoofpot uiteraard ook eten met brood, aardappels of rijst
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters