Doe eens gek op de barbecue en bereid eens wat anders op de barbecue! Wat dacht je van een lekkere vegetarische groentequiche? Je kunt de groentequiche serveren als bijgerecht of juist serveren als hoofdgerecht. Het bereiden van gerechten wat je juist niet direct verwacht van de barbecue is altijd super leuk en je verrast daar vrienden en familie mee. Op deze manier kun je laten zien dat je een echte backyard hero bent! Je kunt namelijk zoveel met een barbecue en inspireert misschien mensen op deze manier om juist meer buiten te koken.
Om dit gerecht te maken hebben wij de deksel gebruikt van de Weber dutch oven. Je kunt echter ook een skillet gebruiken wanneer je niet de dutch oven hebt voor de groente. Voor de groentequiche heb je een bakvorm nodig. Dit kan een speciale quichevorm zijn of een taartvorm. Weber heeft ook een mooie taartvorm die perfect is voor dit soort gerechten. In dit recept gebruikte wij de Weber Genisis II gasbarbecue die beschikt over vier branders en een sear brander. Wanneer je niet zo’n grote barbecue ter beschikking hebt kun je nog steeds dit recept bereiden. Het is belangrijk dat de quiche indirect wordt verwarmt met niet teveel hitte via de onderzijde. Gebruik je bijvoorbeeld de Weber Master Touch, zorg dan dat de kolenmandjes aan de zijkanten staan of gebruik de diffuser. Leg dan wel een pizzasteen op de diffuser zodat je niet teveel stralingswarmte krijgt aan de onderzijde van de bakvorm. Om een krachtige smaak te krijgen gebruiken we de Ocean Dry Rub. Deze past ook perfect bij groente.
Ingrediënten:
- 6 plakjes bladerdeeg
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1/2 pot zongedroogde tomatenreepjes
- 1/2 pot groene olijven in ringen
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
-
2 eetlepel Ocean Dry Rub
- 4 eieren
- 125 ml kookroom
- 200 gram geitenkaas
-
zout en versgemalen peper
- boter
Overige benodigdheden:
Keuken
30 minuten
BBQ
1 uur
Aantal
6
Grillmethode
Indirect en direct
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Verwijder de uiteinde van de aubergine en de courgette en snijd de groenten in kleine blokjes.
- Pel de ui en snijd in vieren en vervolgens in kwart ringen.
- Pel daarna de knoflook en snipper fijn.
- Neem een kom en meng hierin de aubergine, courgette, knoflook, rode ui en de tomatenreepjes. Breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen peper en zet weg voor later. Snijd de groenten niet uren voordat je ze gaat bereiden gezien de aubergine dan gaat verkleuren.
- Klop in een kom de eieren los en voeg vervolgens de kookroom, Provençaalse kruiden, zout, versgemalen peper en de groene olijven toe. Mix alles met een garde door elkaar en zet weg.
- Wrijf de quichevorm in met boter en bekleed de bodem met de bladerdeeg. Snijd het overtollige bladerdeeg weg en prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
- Neem een stuk bakpapier en leg deze in de quichevorm. Vul de quichevorm met rijst, gezien we de bodem eerst blind gaan bakken op de barbecue.
Op de barbecue
- Open de barbecue en maak de branders aan boven het GBS systeem en regel de temperatuur van de barbecue naar 180 graden.
- Plaats vervolgens de deksel van de dutch oven omgedraaid op het GBS systeem en zorg ervoor dat de deksel goed heet is.
- Schenk daarna een beetje olijfolie in de deksel en bak de groenten voor een aantal minuten tot ze gaar zijn.
- Haal de deksel van het GBS systeem en schenk de groenten in een kom en zet weg.
- Schakel de branders boven het GBS systeem uit en schakel alleen de twee buitenste branders aan en regel de temperatuur van de barbecue naar 180 graden.
- Plaats de quichevorm in het midden van de barbecue en bak de bodem blind in 15 tot 20 minuten.
- Haal de quichevorm uit de barbecue en verwijder de rijst voorzichtig door het bakpapier op te tillen. Schud de rijst in een kom voor als je een andere keer weer blind gaat bakken.
- Schenk het groente mengsel in de quichevorm en voeg het eiermengsel toe.
- Leg plakken geitenkaas op het mengsel en verdeel de groene olijven zodat het de groentequiche er mooi uitziet aan de bovenzijde.
- Plaats de quichevorm terug in het midden in de barbecue en sluit de deksel. Controleer of de temperatuur van de barbecue 180 graden is.
- Wacht nu ongeveer 40 minuten en controleer of het eiermengsel helemaal gestold is in de quiche. Prik erin met een mes en controleer of deze er schoon uitkomt.
- Haal ten slotte de groentequiche uit de barbecue en serveer direct.
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters