Een heerlijke salade met eendenborst van de BBQ is een perfect idee als voorgerecht. Zeker als je eens opzoek bent naar iets anders als voorgerecht. Je poft de rode bieten voor ongeveer een uur en grilt de eendenborst op de sear grate van je barbecue. De combinatie met de mandarijnen geeft een lekker fris karakter aan de salade en is daarom een perfecte combinatie. Je kunt ook kiezen voor verse vijgen mits deze vers verkrijgbaar zijn. Ik denk zelfs dat sinaasappel ook een goede combinatie is bij een salade als deze.

Dit recept is bereid op de Weber Genesis II maar je kunt ook een houtskool barbecue gebruiken. Je hebt genoeg plek op de barbecue om alvast te starten met het hoofdgerecht echter is dit afhankelijk van de temperatuur die noodzakelijk is voor de bereiding van het hoofdgerecht. Bijgerechten kun je alvast indirect garen bijvoorbeeld zoals een aardappelgratin. Deze moet namelijk op dezelfde temperatuur net als veel gerechten die je bereid in een schaal. Op deze manier heb je tijd winst en hoeft geen uur te wachten voor het volgende gerecht.

Ingrediënten:

Tijd in de keuken

Keuken

15 minuten

BBQ tijd

BBQ

1 uur

Aantal personen

Aantal

4

Grill methode

Kerntemperatuur

52°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Haal de eendenborst uit de koeling en snijd het vet in maar let op dat je het vlees niet raakt.
  • Kruid de eendenborst met zout en versgemalen peper.
  • Neem aluminiumfolie en scheur er stukken vanaf waarmee je de rode bieten kunt inpakken. Pak de rode bieten in met een scheutje olijfolie.
  • Meng de ingrediënten zoals de balsamicoazijn, olijfolie, mosterd en suiker voor de marinade door elkaar en proef. Breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.

Op de barbecue

  • Open de barbecue en maak twee branders aan en regel de temperatuur van de barbecue naar 200 graden. Zorg dat je een indirect en gedeelte in je barbecue hebt.
  • Leg de rode bieten op de barbecue boven het indirecte gedeelte van de barbecue en sluit de barbecue voor 50 minuten.
  • Wanneer de rode bieten bijna gaar zijn kun je de eendenborsten grillen boven het directe gedeelte door eerst de vlees zijde voor ongeveer 2 minuten te grillen en daarna de huid zijde. Let wel op dat je niet te hoge vlammen krijgt bij de bereiding. Grill de huid krokant en verplaats naar het indirecte gedeelte tot een kerntemperatuur van 52 graden.
  • Haal de eendenborst van de barbecue bij de juiste kerntemperatuur en laat het vlees even rusten onder aluminiumfolie.
  • Verwijder de schil van de rode bieten en snijd in dunne plakken samen met de eendenborst.
  • Meng de sla met de marinade en maak de borden mooi op door te starten met de sla, mandarijnenpartjes, rode bieten en de eend. Strooi er eventueel nog geroosterde pijnboompitten over en serveer direct.