Voedselveiligheid

Gezelligheid en mooie smaken maken zijn erg belangrijk als je gaat barbecueën. Maar de veiligheid van het voedsel dat je gaat eten is verreweg het belangrijkste. Hoe kan je dit het beste realiseren als je gaat barbecueën? We hebben een aantal tips voor je die je gaan helpen.

Algemene tips:

  • Zorg er altijd voor dat houtskool en briketten goed en volledig branden voordat je gaat grillen, en laat de barbecue na afloop volledig afkoelen door alle luchttoevoer dicht te draaien. Lees hier hoe je je barbecue effectief kan aansteken.
  • Draai de gasfles als je gaat grillen helemaal open, en draai deze na afloop helemaal dicht.
  • Controleer of je gasslang goed aangesloten en niet poreus is.
  • Brandt het rooster in de barbecue altijd goed schoon.
  • Zorg ervoor dat je elektrische barbecue goed en weersbestendig aangesloten is.

1. Hygiëne en rauw vlees

Maak alles wat in contact is gekomen met rauw vlees grondig schoon. 

Zodra je vlees en/of andere gerechten op de barbecue ligt zorg je ervoor dat je alle andere oppervlakken, tools en borden schoonmaakt. Was hierbij ook je handen. Dit doe je allemaal grondig met warm water en zeep/afwasmiddel: alleen afspoelen is niet voldoende om alle bacteriën te doden. Als je hier geen tijd voor hebt of er simpelweg die dag geen zin in hebt, zorg dat voor een extra setje tools zodat je meteen veilig verder kan met grillen. Het laatste wat je wil hebben zijn rauwe vleessappen die overal overheen druppelen!

Leg je bereide product niet op hetzelfde bord waar het rauwe vlees op heeft gelegen. 

Als het vlees gaar is en van de barbecue afgaat, moet je deze op een schoon bord kunnen leggen. Kruisbesmetting ontstaat namelijk als je je gerechten teruglegt op het bord waar het rauwe product op heeft gelegen. Dit is vooral belangrijk als je met kip hebt gewerkt, maar het is verstandig om hier rekening mee te houden met alle soorten vlees.

Ruim eventueel vocht afkomstig van het ontdooien van vlees grondig op.

Deze sappen bevatten namelijk dezelfde ziekmakende bacteriën. Alle oppervlakken waar iets op ontdooid is dient dus ook goed schoongemaakt te worden.

2. Opbergen

Houd rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden. 

Dit is heel belangrijk als je bijvoorbeeld restjes gaat opbergen. Doe dit altijd in een goed afgesloten bakje en bewaar deze in de koelkast. Dit voorkomt en remt bacteriegroei. Houd je altijd aan de adviezen van het Voedingscentrum als het aankomt op de houdbaarheid van je producten.

3. kerntemperatuur

Uiteraard moet je je gerecht bereiden op de manier die jij het lekkerst vindt, maar de kerntemperatuur van je gerecht moet ook veilig zijn. Controleer altijd met een geschikte thermometer of je goed op weg bent. We hebben hier heel veel verschillende opties voor, dus kijk wat het prettigst werkt voor jou en voor zo min mogelijk temperatuurswisselingen zorgt. Steek de sonde of probe altijd goed in het midden van het gerecht om een goede weergave te krijgen van de kerntemperatuur. Laat je gerecht het liefst ook even rusten voor je deze (op een schone schaal) opdient.

 

Op zoek naar inspiratie en lekkere recepten? Bekijk ze hier!