Een gerookte kalkoen past natuurlijk perfect bij Kerst. Maar gerookte kalkoen is eigenlijk de hele winter een aanrader. Een kalkoen kan snel droogslaan, maar daar hebben we oplossing voor. We hebben dit gerecht gemaakt tijdens de BBQ Night: Merry Grilling. Het resultaat was een mooie gerookte kalkoen die perfect was gelukt. Aanrader!

We maken de kalkoen in een Weber Smokey Mountain en gebruiken daarbij de Weber Wok. Het mooie van de wok is dat er een grillschaal bij zit waar een kalkoen perfect op past. En hij ligt een stukje hoger, zodat je er mooi bouillon onder kan gieten. Werkt heel mooi.

Ingrediënten voor de gerookte kalkoen

voor 25 personen als hapje, voor 10 personen als hoofdgerecht

  • 1 Kalkoen (4-5 kg), klaar om te koken

Pekel:

  • 50 ml bier
  • 120 g bruine suiker
  • 80 g zout
  • 1½ EL gerookt paprikapoeder
  • 2 TL Tijm, gedroogd
  • 1 TL zwarte peperkorrels, geplet
  • 1 TL Knoflookpoeder
  • 1 TL ui korrels
  • ⅓ TL chilipoeder
  • 1½ L  ijswater

Overig

  • 4 uien
  • 3 takken tijm
  • 150 ml Pompoenpitolie
  • ½ l kippenbouillon
  • 3 EL boter

In de keuken

  1. Meng alle ingrediënten voor de pekel, behalve het ijswater, totdat de suiker en het zout zijn opgelost en voeg dan het ijswater toe.
  2. Doe de kalkoen in een afsluitbare zak, voeg de pekel toe en sluit goed af. Marineer ’s nachts in de koelkast.
  3. Haal de gemarineerde kalkoen uit de zak en spoel goed, dep dan droog en laat een uur bij kamertemperatuur staan.
  4. Schil de uien en snij in reepjes, voeg toe aan de grillschaal met tijm en kippenbouillon eronder
  5. Smelt de boter en borstel de kalkoen ermee net voor het grillen. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in de braadmand.

Kalkoen op de barbecue

Op de barbecue

  1. Bereid de Smokey Mountain Cooker Smoker voor op roken bij ongeveer 125 ° C.
  2. Plaats de wok in de roker en plaats de grillschaal met de kalkoen in de wok.
  3. Steek een handje rookhout op de sintels (herhaal dit proces na ongeveer 30 minuten).
  4. Draai de kalkoen na een uur voorzichtig omhoog met de borst en blijf nog eens 4-5 uur roken tot een kerntemperatuur van 75 ° C is bereikt, voeg dan nog twee chips toe aan de sintels.

Kalkoen BBQ

Stuur door!