Een gerookte kalkoen past natuurlijk perfect bij de Kerst. Maar gerookte kalkoen is eigenlijk de hele winter wel een aanrader. Een kalkoen kan snel droog slaan, maar daar hebben we oplossing voor. We hebben dit gerecht gemaakt tijdens de BBQ Night: Merry Grilling. Het resultaat was een mooie gerookte kalkoen die perfect was gelukt. Een aanrader dus!

We maken de kalkoen op een Weber Smokey Mountain in combinatie met de Weber Wok, op een Weber Master-Touch of gasbarbecue gaat dit natuurlijk ook perfect. Het mooie van de wok is dat er een grillschaal bij zit waar een kalkoen perfect op past. Door deze in de wok te plaatsen ligt hij iets van de wok bodem af, zodat je er bouillon onder kan gieten. Hierdoor blijft alle veel sappiger en werkt dit fantastisch. 

 

Ingrediënten voor de gerookte kalkoen

voor 25 personen als hapje, voor 10 personen als hoofdgerecht

  • 1 Kalkoen (4-5 kg), klaar om te koken

Pekel:

  • 50 ml bier
  • 120 g bruine suiker
  • 80 g zout
  • 1½ EL gerookt paprikapoeder
  • 2 TL Tijm, gedroogd
  • 1 TL zwarte peperkorrels, geplet
  • 1 TL Knoflookpoeder
  • 1 TL ui korrels
  • ⅓ TL chilipoeder
  • 1½ L  ijswater

(Je kunt er ook voor kiezen een kant en klare peker te gebruiken, zoals de Allbrine van Grate Goods welke wij in de winkel verkopen. Je gebruikt hiervoor 100gr Allbrine op 1 liter vocht).

Overig:

  • 4 uien
  • 3 takken tijm
  • 150 ml Pompoenpittenolie of een andere mag natuurlijk ook
  • ½ l kippenbouillon
  • 3 EL boter

In de keuken

  1. Meng alle ingrediënten voor de pekel, behalve het ijswater, totdat de suiker en het zout zijn opgelost en voeg dan het ijswater toe.
  2. Doe de kalkoen in een afsluitbare zak of emmer met deksel, voeg de pekel toe en sluit dit goed af. Pekel deze voor 24u in de koelkast.
  3. Haal de gemarineerde kalkoen uit de zak en spoel hem goed af, dep hem vervolgens goed droog en laat hem vervolgens een uur bij kamertemperatuur staan.
  4. Pel de uien en snij deze in halve of hele ringen, leg deze in de grillschaal samen met de takjes tijm, de kippenbouillon mag vervolgens in de wok waarboven waarna je het grillschaaltje erboven plaatst. 
  5. Smelt de boter in een pannetje en kwast de kalkoen hiermee in. Leg de kalkoen met de borst omlaag in de grillschaal en verdeel nog wat takjes tijm tussen de kalkoen. 

Kalkoen op de barbecue

Op de barbecue

  1. Bereid de Weber Smokey Mountain, kettle of andere barbecue voor op roken bij ongeveer 125 ° C.
  2. Plaats de wok in de smoker of barbecue met daarin de bouillon en uiteraard de kalkoen. 
  3. Leg wat rookhout op de brandende kolen. (wanneer je houtsnippers gebruikt herhaal je dit proces na ongeveer 30 minuten).
  4. Rook de kalkoen voor ongeveer 4-5 uur tot een kerntemperatuur van 75 ° C. Draai de kalkoen tussentijds nog een keer, voeg nu voor de laatste keer wat hout chucks of snippers toe. 
  5. Bij het bereiken van de juiste kerntemperatuur haal je de kalkoen van de smoker/barbecue en laat je hem 10 minuten rusten in de wok.
  6. Snijd de kalkoen in mooie delen, vleugels, poten en borst en serveer met de uien uit de grillschaal.  

Kalkoen BBQ