Kolen aansteken
  • Wild

    Hertenzadel met kruidenmix

    Tijdens de Winter Grill Academy is het hoofdgerecht eigenlijk een entrecote. Persoonlijk vindt ik entrecote erg lekker, maar een entrecote kan eigenlijk het hele jaar door. Dit is de reden dat wij hem hebben vervangen door een hertenzadel. Een prachtige stuk vlees met bot uit de rug van een hert. Lekker winters en ook voor thuis een speciaal stukje vlees. Hertenzadel hebben we ook gemaakt tijdens de BBQ night: lekker wild.

    Hertenzadel van de Weber

    Nu ligt een hertenzadel niet standaard in het schap van je supermarkt. Maar je poelier of slager kan je er wel om vragen. De kans is aanwezig dat hij het moet bestellen, wees dus op tijd.  Wij bestellen ons vlees bij MeatFish. Als het niet op zijn website staat kan je hem bellen of appen, heb je het de volgende dag in huis. Een hertenzadel kost in de regel een paar euro de kilo meer dan een entrecote.

    Ingrediënten voor de hertenzadel

    • 3 kilo hertenzadel
    • slagerstouw

    Kruidenmix

    • 4 tl koriander (gedroogd)
    • 2 tl peper
    • 4 tl Gember (gedroogd)
    • 4 tl komijn
    • 1 tl kaneel
    •  4 tl bruine suiker
    • 1 tl zout
    • 8 el olijfolie

    Daarnaast is het handig om een thermometer te gebruiken.

    Voorbereiden

    We snijden voor de bereiding de filets van het bot. Dit zorgt ervoor dat je na de bereiding niet aan het hakken bent waar je gasten bij zijn en dat de kruidenmix mooi over alle filets worden verdeeld. Op een hertenzadel zitten 4 filets. Bovenaan 2 grote, en die zul je moeten snijden. Aan de onderkant zitten 2 kleinere. Meestal kan je die er zo vanaf trekken, of even meehelpen met een (fileer)mes. De grote filets snij je van het bot door met je mes het bot te volgen. Verwijder ook de vliezen van de filets. Gooi het bot niet weg!

    Snijden van het hertenzadel

    Mix ook alle ingrediënten van de kruidenmix in een kom. Smeer hier alle 4 de filets mee in. Bind de filets terug op het bot. Dit werkje kan je al een aantal uur van te voren doen. Perfect dus als je een drukke BBQ dag voor de boeg hebt en je een drukke planning hebt.

    Het hertenzadel op de barbecue

    Bereid je barbecue voor voor indirect barbecueën. Dus een Weber Master Touch 57 ketel met 3/4 kolenstarter en de kolen aan de zijkanten in de brikettenmandjes. Leg het vlees op het indirecte gedeelte met de kleine filets naar boven. Prik in beide grote filets een thermometer en gaar tot 50 graden. Laat 15 minuten rusten en snij in mooi plakjes. Omdat je filets van verschillende diktes hebt is er voor ieder wat wils. De grote filets zijn wat roder en de kleine wat meer gaar. Door de kruidenmix smaken ze overigens allemaal heerlijk!

    HertenzadelHertenzadel

    #steekhemaan

    Stuur door!
  • Dit vind je ook leuk

    No Comments

    Geef een reactie